2016. november 1., kedd

VISSZANÉZŐ – Harry Potter és a Félvér herceg

Talán itt vált ketté nálam a könyv és a film. Senki ne értse félre, mindkettőt imádom! A könyvből a részletes visszaemlékezésekkel megismerhettük Voldemort múltbeli életét, a filmből sok minden kimaradt, mégis élvezhető mozi lett belőle. Az utolsó előtti (az elátkozott gyermeket nem figyelembe véve) könyv borongós hangulata már sejteti, hogy a végső találkozás Harry és Tudjukki között nem egy teadélutáni csevej lesz. Ettől függetlenül voltak olyan részek, ahol folyt a könnyem a nevetéstől, a megszokott vicces figurák oldják a feszültséget, amely ott vibrál Roxfort falai között.



Kedvenc idézet:



„– A Véres Báró mesélte, hogy látta megérkezni Dumbledore-t – folytatta Nick. – Azt is mondta, hogy Dumbledore jókedvűnek, bár kissé fáradtnak tűnt.

És most hol van? – kérdezte mohón Harry.

A kedvenc hobbijának hódol: hörög és rázza a láncait a csillagvizsgáló toronyban…

Nem a Véres Báró érdekel, hanem Dumbledore!

Vagy úgy…”



Visszatérve a filmre: amikor először láttam, kissé csalódott voltam, hogy kimaradtak számomra oly fontosnak vélt epizódok. Később, sokadjára megnézve, rájöttem, hogy a könyv olvasása nélkül is egy izgalmas, bár kevésbé hiteles történetet kapunk. Szerencsére a filmből sem maradtak ki a szórakoztató szituációk.





A félvér herceg kiléte ugyan a könyv nagy részében még nem ismert, az nyilvánvaló, hogy rendkívüli erejű, furfangos és nem kimondottan a járt úton haladó varázslóról van szó. Harry Potter soha nem tartozott az eminens diákok közé, bájitaltanból pedig még annyira sem, a herceg könyvének instrukciói azonban az új tanár, Lumpsluck professzor kedvencévé avatják.

Amikor a Harry Potter és a bölcsek kövével elkezdődött a történet, már akkor tudni lehetett, hogy a főhős Draco Malfoy-jal való ellentéte egyre durvábbá válik. A Harry Potter és a Titkok Kamrája egy izgalmas párbajt hozott kettejük között, a Harry Potter és az azkabani fogolyban emlékezetes a szőke fiú sérülése, amelyet Csikócsőrtől szenvedett el, miután Harryn akart túltenni. A Harry Potter és a Tűz Serlege című könyvben az ál Mordon professzor tanítja móresre Malfoyt, amikor az hátba akarja támadni Harryt. Az előző részben, a Harry Potter és a Főnix Rendje címűben pedig az ősellenség Umbridge kopójaként a DS tagjait árulja el. Már ezek a jelenetek is esetenként durvábbak voltak puszta diákcsínynél, jelen könyvben viszont Harry alkalmazott egy olyan lefegyverző bűbájt, amelyet a herceg könyvében olvasott, de maga sem gondolta, hogy mennyire veszélyes lehet.

A Harry Potter és a Félvér Hercegben sokszor találkozunk Dumbledore professzorral, aki Voldemort egykori életének felkutatására határozta el magát, nem minden ok nélkül. Ezekbe a jelenetekbe Harryt is beavatja, a kiválasztottnak tudnia kell kivel áll szemben. Közben több gyilkossági kísérlet is történik, az egyik majdnem megöli Harry barátját Ront, aki egyébként megtapasztalja az első szerelem minden szépségét és nyűgét. Hermione próbálja kideríteni, ki lehet a félvér herceg, nem sok sikerrel. Egy másik szerelem is szárba szökken, Harry hiába is tagadná, nagyon tetszik neki egy lány, aki már régóta közeledik felé.

A könyv csúcspontja: egy fontos tárgy megszerzését egy tragédia árnyékolja be. Ezzel együtt kiderül, ki nevezte magát félvér hercegnek. J. K. Rowling szerintem bátor tettet hajtott végre azzal, hogy egy fontos szereplőt iktatott ki a történetből. 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése