2017. március 12., vasárnap

Veronica Roth: Négyes (Divergent 0,1-0,4)

Kicsit tanácstalan vagyok, ugyan miért is vártam a kiegészítő kötet elolvasásával? Méltó darabja volt ez a sorozatnak, csak sok idő telt el az olvasásaim között. Ez esetenként még jól is jött, mert volt, ami újdonságként hatott a történetben. Négyes mindig is az egyik kedvenc szereplőm volt a Beavatott-sorozatból, érdekes volt az ő szemszögéből látni az eseményeket, megtudni félelmeinek okát. Tris-szel közös jeleneteiből még többet is olvastam volna, de összességében így is elégedett vagyok.


Tartalom:

EGYETLEN DÖNTÉS
amely megszabadít a múltadtól
EGYETLEN DÖNTÉS
amely meghatározza a jövődet
EGYETLEN DÖNTÉS
amely végérvényesen megváltoztat
EGYETLEN DÖNTÉS
és szabad lehetsz.
A New York Times sikerszerzője, Veronica Roth könyve kiegészíti a világszerte kedvelt Beavatott-trilógia történeteit, és nem csak azért, mert a sokak által megkedvelt Tobias szemszögéből meséli el a márt ismert eseményeket. A négy novellából és három rövidebb jelenetből álló kötet bepillantást nyújt a Tobias múltjába és lelkivilágába, így szerves részét képezi a trilógiának.

Értékelés:

Amikor azt mondom, kedvelem Négyes karakterét, akkor a könyvbeli fiúra, a 18 éves, olykor bizonytalan, de máskor erős és bátor Tobiasra gondolok. Filmbeli megformálója, Theo James egy 5-10 évvel későbbi Négyes lehetett volna, számomra nem volt hiteles a 30 év körüli színész játéka. A kiegészítő kötet, Négyes életét mutatja be több novella segítségével, valamint apróbb jeleneteket is felidéz a trilógiából, a fiú szemszögéből. Okosabbak nem lettünk, de még közelebb hozta az olvasókhoz Négyest a szerző, Veronica Roth.

Négyes: Visszafogott, olykor bizonytalan, de önfeláldozó karakter.
Tris: Itt nem ő a főszereplő, ennyiből nehéz megítélni a személyiségét.

Mélyen gyökereznek Négyes félelmei, ezt is megtudhatjuk a novelláskötetből. Kiderül, miért döntött a Bátrak mellett, és az is, jó döntést hozott-e. Tobias a szemünk előtt válik bizonytalan kisfiúból bátor, ám korántsem határozott férfivá. Éppen a sebezhetősége miatt olyan népszerű.
A Beavatott-trilógia főhőse, Tris itt csak amolyan vendégszereplő. Vonzalmuk egymás iránt nem lehet kétséges, de ezekben az átkozott időkben nehéz szenvedélyes érzelmeket kinyilvánítani. A lányra sem jellemző az elragadtatás, egy-egy pillantás, simogatás, vagy éppen vállveregetés sokszor többet mond el kapcsolatukról.

Eric: Sokkal intenzívebb az utálatom iránta, mint a sorozatban volt.
Marcus: Szinte egy új karakter volt, Négyes személyiségének meghatározója.

A trilógiában feltűnt mellékszereplők közül Eric volt az egyik, akiről nem sokat tudunk. Ellenszenves karaktere a novellákban bontakozik ki leginkább.
Tobias apja, Marcus számomra új színt hozott a történetbe, a fiú gyötrelmeinek, választásának kiindulópontja. Nagyban meghatározta milyen lett Négyes.

Pozitívum: Új szemszög, másfajta megközelítés, segít a történet felelevenítésében.
Negatívum: Több ikertörténetet olvastam volna Négyes szemszögéből Tris-szel.

A könyv borítója illeszkedik a Beavatott-trilógia eredeti fedlapjaihoz, a város feletti szimbólum meghatározója a sorozat könyveinek. A novellásköteten az óriáskerék látható, amint annyira gyorsan pörög, hogy szikrákat vet és elrepül. Ez egy kicsit szerintem túlzó kép, de aki ismeri a sorozatot, tudja, mi a szerepe az óriáskeréknek.

Kedvcsináló idézet:



Közelebb lép hozzám. Nagyobb biztonságban éreztem magam, amikor távolabb voltunk egymástól. Ha még közelebb jön… már arra gondolok, hogy mindjárt megérintem, és ettől kiszárad a szám. Nemigen szoktam így viszonyulni az emberekhez – a lányokhoz semmiképp.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése