2017. március 26., vasárnap

C. J. Redwine: Az árnyékkirálynő

Üdítő változatosságot hozott az újramesélt Hófehérke története. A manapság oly divatos retellingek közül számomra mindenképpen kiemelkedik, mert az első volt a sorban. Emlékeim szerint eddig még nem olvastam népmesei motívumokkal rendelkező kalandregényt. Hiába ismerem a történetet, mégis lekötötte a figyelmemet, a könyv utolsó oldalai is hozták a színvonalat, izgultam a főhősök sorsáért. A Twister Média által közrebocsátott kiadvány borítója pedig minden olvasó álma, szimbolizálja a regény lényegét.


Tartalom:

Tükröm, tükröm, mondd meg nékem: ki uralja e vidéket?
Lorelai Diederich szökevény koronahercegnőnek egyetlen célja van: megölni a gonosz királynét, aki magához ragadta a hatalmat, elfoglalta Ravenspire trónját, és megölte a hercegnő apját. Ehhez Lorelai kénytelen a varázslat fegyverét bevetni, amivel azonban Irina királyné is élhet. A hercegnőnek erősebbnek, gyorsabbnak és kitartóbbnak kell lennie Irinánál, akihez fogható veszélyes varázslót még nem látott Ravenspire.
A szomszédos királyság, Eldr földjén Kol herceg apját és bátyját megölik az országot lerohanó, varázserővel irányított ogrék, így hirtelen a másodszülött herceg felelősségévé válik megvédeni az országot. Ehhez Kolnak varázserőre van szüksége. Ezt csak úgy szerezheti meg, ha egyezséget köt Ravenspire uralkodójával. Irina azt kéri tőle, hogy segítségéért cserébe vigye el neki Lorelai szívét.
A hercegnő azonban egyáltalán nem olyan, mint amilyennek Kol gondolta. Gyönyörű, megzabolázhatatlan és megállíthatatlan. A sötét varázslat ellenére Lorelai vonzódik a zaklatott ifjú királyhoz. Azért küzd, hogy mindig egy lépéssel a sárkányszívű vadász király előtt járjon, akit a kelleténél sokkal jobban kedvel. Mindent megtesz, hogy legyőzze a gonosz királynét. Irina azonban nem adja fel harc nélkül, és végső lépésének következménye az is lehet, hogy a hercegnő elveszti utolsó megmaradt vesztenivalóját.

Értékelés:

Nincs vesztenivalója annak, aki elolvassa C. J. Redwine regényét, mert azon túl, hogy jól szórakozik, újfajta megvilágításba is kerül Hófehérke jól ismert története. Az alapmotívumok, az alma, a vadász, a tükör és a gonosz boszorkány elmaradhatatlan kellékek, viszont újdonság a sárkányok szerepeltetése, ami izgalmasabbá, kiszámíthatatlanabbá teszi a mesét. Letisztult karakterek jellemzik a regényt, az érzelmek tiszták és világosak, nincsen mellébeszélés. A veszteség fájdalma kellőképpen érzékletes, a szerelem sem túlmisztifikált, inkább hihető.

Lorelai: Harcos hercegnő, aki képes feláldozni magát népe boldogságáért.
Kol: Hirtelen kell felnőtté válnia, hatalmas súlyt cipel a vállán, de elbírja.

Nem új keletű karakter a gonosz királyné elől menekülő hercegnő, hiszen harcos természete sok hasonló hősnőre emlékeztet. Ennek ellenére nem volt sablonos, előre kiszámítható jellem. Nemes lelkületű, kezdettől fogva az ország kormányzására termett. A szerelem megjelenése teljessé tette az életét.
A szomszédos birodalom bohém életet élő hercege tragikus módon örökli meg a trónt. Érettségét bizonyítja, hogy azonnal felhagy kicsapongó életmódjával, és csak a feladatára, népe felszabadítására koncentrál. Lorelai-jal való találkozása sorsszerű, még elvarázsolt ösztönlényként is a lány megmentésén fáradozik.

Irina: Néha felcsillan a jóság a mostohában, de szívét már átjárta a gonosz.
Gabril: Mindig jól jön a háznál egy öreg testőr, a lány jellemének fő formálója.

A legemberibb gonosz mostoha Irina. A kegyetlenkedései mellett a szerző megmutatja a királynő gyengeségeit, a gyengéd érzelmeit is.
Gabril, aki Lorelai és öccse felnevelésében játszott nagy szerepet, a bujkálás alatt nemes lelkű fiatalokat képzett, csatában és a táncparketten is megállnák a helyüket.

Pozitívum: Az első retelling, amit olvastam, és tetszett.
Negatívum: Hiányoltam a törpéket, a sárkányok nem pótolták.

Ahogy a bevezetőben is említettem, minden olvasó álma egy ilyen borítójú könyv birtoklása. A7alma alapszimbólum, az újramesélt Hófehérke történetében is nagy szerepet játszik. A sötét gyümölcsről lecsöpögő fekete szirup a rothadást, a birodalomban uralkodó gonoszságot is jelképezheti.

Kedvcsináló idézet:


Csak az nem préda, aki elég okos és erős ahhoz, hogy ragadozó legyen.”

2 megjegyzés:

  1. Jól hangzik! Én alapból szeretem a retellingeket, de ehhez még nem volt szerencsém! *.*

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha szereted a retellingeket, akkor szerintem érdemes megpróbálkoznod vele. Én szkeptikus voltam, de kellemesen csalódtam. :)

      Törlés