2016. szeptember 6., kedd

Kiera Cass: The Crown – A korona (A Párválasztó 5.)

Kellemes lezárása a sorozatnak, amennyiben valóban ez a vége. A harmadik rész, a The One – Az igazi után azt gondoltam, ebből már nem lehet többet kihozni. Kiera Cass azonban tovább gondolta, és többgenerációs családregényt kreált a Párválasztóból. Az előző könyv viszont nem tetszett annyira, mint elődei, ezért húztam-halasztottam A korona elolvasását. Összességében véve elégedett voltam a fináléval. Egy kislány nővé és uralkodóvá válásának történetét kaptam a regénytől.


Tartalom:

A PÁRVÁLASZTÓT CSAK EGY IFJÚ NYERHETI MEG.
A HERCEGNŐNEK PEDIG CSAK EGY SZÍVE VAN.
Eadlyn Illéa első olyan hercegnője, akinek Párválasztót rendeznek, ám egyáltalán nem hiszi, hogy harmincöt kérője közül bármelyikbe is beleszerethet.
A versengés első heteiben kizárólag a napokat számolja, hogy mikor küldheti végre haza az összes fiatalembert. A palotában történő események következtében azonban egyre inkább a figyelem középpontjába kerül, és eközben arra is ráeszmél, hogy talán mégsem tenné boldoggá, ha magányos maradna.
Eadlyn még mindig nem igazán tudja elhinni, hogy rá is olyan tündérmesébe illő élet várhat, mint a szüleire húsz évvel korábban. Az embert azonban a szíve időnként nagyon is meglepi… Ezért a lánynak hamarosan olyan döntést kell hoznia, amely minden korábbinál lehetetlenebbnek és fontosabbnak bizonyul.

Értékelés:

Talán az a vonal tetszett leginkább az utolsó könyvben, amely a főhősnő viszontagságos életét mutatja be a palota falai között. A hercegnőnek sürgetővé válik párt találnia, de emellett nagy elhatározásra jut és átveszi apjától az ország irányítását. A kettő együtt, az erőltetett randevúk és a nép lázongása az ifjú királynő ellen, majdhogynem összeroppantja a fiatal nőt. Nyilvánvalóvá válik, hogy az uralkodó csupán báb a hataloméhes politikusok mellett. A lánynak férjet és megbízható tanácsadókat kell választania, hogy megerősítse pozícióját.

Eadlyn: Átéreztem nehéz helyzetét, pedig nem szimpatikus a személyisége.
Kile: Sokan neki drukkolnak, ő lehet a befutó a férjjelöltek közül.
Henri: A nyelvi akadályok ellenére odaadó férj lehetne belőle.
Erik: A tolmács szerep mellett igaz barátra lel benne a hercegnő.

A fiatal hercegnő nem volt annyira megnyerő az előző részben, mint a mostani kötetben. Örömmel tapasztaltam a jellemfejlődést, amely a kissé utált karakterből, pozitív irányba mozdult. Nehéz úgy férjet választani, hogy ne csalódjon benne a nép, és a hátralevő életét boldogan töltse a választottja oldalán.
Tökéletes választás lenne Kile, akit gyermekkora óta ismer, bár csak a Párválasztó ceremónián kedvelt meg. Humoros, odaadó, de a királynő tudja, hogy a fiú építész szeretne lenni, ez pedig sok utazással, munkával jár. Kile alárendelné magát a lány akaratának, de Eadlyn vajón béklyók között tartaná-e a férfit?
A finn Henri a legédesebb fiú a kérők közül. Nemcsak azért, mert fantasztikus süteményeket tud sütni, hanem mert a nyelvi akadályok miatt olyan, mint egy csecsemő. A férfi szorgalmasan tanulja a nyelvet, hogy megfeleljen az uralkodó elvárásainak, de azt is látja, hogy a lány másba szerelmes.
Erik, vagy ahogy eredetileg hívják Eikkó egy visszahúzódó, intelligens férfi, aki csak azért érkezett a palotába, hogy tolmácsoljon a hercegnő és Henri között. A sok-sok beszélgetést követően lelki társat lelnek egymásban, de mindketten tudják, hogy kapcsolatuknak nem lehet jövője.

Pozitívum: A sorozat előző kötete után ez kellemes meglepetést okozott.
Negatívum: Túlságosan hosszúra nyúlt ez a sorozat.

Kedvcsináló idézet:

„– Remekül elvoltam, amíg nem kedveltelek. Remekül elvoltam úgy, hogy senkit sem kedveltem.”


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése