2017. április 15., szombat

Holly Black · Cassandra Clare: The Iron Trial – Vaspróba

Jól működhet a kooperáció, ha hasonló érdeklődési körű, egyformán elhivatott emberek állnak össze, hogy valami újat alkossanak. Ennél a könyvnél egyedül az újdonság nem volt meg, folyamatosan azt éreztem, hogy a Harry Potter egy gyengébb változatát olvasom. Cassandra Clare munkásságát imádom, Holly Blackét nem ismerem, de ez a sorozatkezdő kötet nem igazán győzött meg az azonnali folytatásról. Az általános iskolás korosztálynak viszont bátran ajánlom, mert szórakoztató, mágiával telített, csak számomra nem eléggé varázslatos.


Tartalom:

A legtöbb gyerek bármit megtenne, hogy átmenjen a vaspróbán. Callum Hunt viszont nem. Ő el akar bukni.
Callt az édesapja egész életében óva intette a mágiától. A fiú meg van győződve arról, hogy ha sikerrel jár a vaspróbán, és felvételt nyer a Magisztériumba, annak csak rossz vége lehet.
Úgyhogy a lehető legjobban igyekszik, hogy a lehető legrosszabb formáját hozza… A cél az, hogy csődöt mondjon, csakhogy épp ebben mond csődöt.
Így hát most várja a Magisztérium, ez az egyszerre szenzációs és vészjósló hely, ami sötét szálakkal kapcsolódik Call múltjához, és kanyargós utat mutat a jövője felé.
A vaspróba csak a kezdet, a legnagyobb próbatétel csak ezután következik…

Értékelés:

Nehéz volt elvonatkoztatnom a Harry Potter-sorozattól, mert folyamatosan hasonló motívumok bukkantak fel a regényben. J. K. Rowling varázsvilágához képest viszont silányabb; az iskola, a varázslóvilág, az ellenség bemutatása mind-mind hiányos. Hamar a végére jutunk a regénynek, és valahogy azt vesszük észre, hogy semmilyen hatással nem volt ránk a történet. Azért vannak pozitívumai is, a gyermekkönyvtár rongyosra olvasott darabja lehet a kiadvány. Alapvetően ez egy ifjúsági regény, de a többséggel ellentétben ez valóban csak a kiszemelt korosztályt szórakoztatja.

Call: A sok szerencsétlenkedés ellenére nagy varázsló lehet a főszereplőből.
Tamara: Próbál megfelelni családja elvárásainak, de hamar rájön, mi a fontos.
Aaron: Ő a jóképű félszeg srác, akibe később minden lány szerelmes lesz.

Azt hiszem néhányszor már találkoztunk Call karakterével, ő az aki az egész történetben végig csetlik-botlik, de amikor a saját és barátai életéről van szó, minden addigi cselekedetére rácáfolva megmenti a világot. Nehezen találja meg a helyét az iskolában, de barátai segítenek a beilleszkedésben.
Kezdetben egy karót nyelt, pedáns, kissé stréber lánynak tűnik Tamara, aki hamar ráébred, hogy családja elvárásaival szembe kell mennie. Miután életre szóló barátságot köt a két fiúval, ő lesz kis csapatuk mozgatórugója, amellett, hogy ügyes és bátor, melegszívű, odaadó barátnak bizonyul.
A legkevesebbet harmadik főszereplőnkről, Aaronról tudhatunk meg, aki egyedül érkezik a felvételire, gondosan kerüli a felmenőire vonatkozó kérdéseket. Zárkózottsága ellenére hamar beilleszkedik az iskolában, eminens diákhoz méltó módon viselkedik, később majd zsonghatnak körülötte a csajok.

Rufus: Ritkán szól, de cselekedeteivel érezteti, hogy tanoncai a legfontosabbak.
Alastair: Call apukája kiismerhetetlen, mágiaellenessége már-már beteges.

A három tanonc mestere Rufus, aki kissé komótos, de csupa bölcsességgel látja el diákjait. A folytatásokban nagy szerepe lehet az ellenséggel való harcban.
Kezdettől fogva értetlenül álltam Alastair, Call édesapjának viselkedése előtt. Az rendben van, hogy óvja a gyermekét, de a tudatlanság a fiú számára végzetes lehet.

Pozitívum: Az általános iskolás korosztály újabb kedvencet kapott.
Negatívum: Az idősebbek viszont aligha élvezhetik.

A könyv borítója ifjúsági fantasyhez méltó. A középpontban egy ezüst maszkos alak, aki a történetben is felbukkan. Ábrázolták még a három főszereplő, Call, Aaron és Tamara karakterét is. Szerintem jó öltet volt, hogy rajzos megoldást alkalmaztak. A képen, a szerzők neveinek elválasztásaként látható még Call kardja is.

Kedvcsináló idézet:


Mindhárman kiáltozni kezdtek izgatottságukban. Tamara azért, mert boldog volt, Aaron azért, mert örült más boldogságának, Call pedig azért, mert biztos volt benne, hogy meg fognak halni.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése