2017. január 7., szombat

Cathrin Smith: Az Árny I.

Létezik-e lelki társunk, ha igen rátalálhatunk-e? Sok könyv foglalkozik e kérdésekkel, de most egy újfajta megközelítés is napvilágot látott. Cathrin Smith regénye szerint nem vitás, hogy minden embernek van egy lélektársa, egy árny, amellyel, ha megismerkedünk birtokba vesz vagy kiegészít. Főhősei különleges úton találkoznak, sokat tanulnak egymástól, és megküzdenek a boldogságukért. Az Árny első kötetét korábban már olvastam, de az ismétlés jót tett a történetnek és a gondolataimnak is.


Tartalom: 

Arion, az Árnyékvilág szülötte olyan lehetőséget kap, amely csak ritkán adatik meg: szabad akarattal ajándékozzák meg. Az Árnyékvilágban csak bábként élhetett, most azonban tudatosan tehet meg bármit a saját akaratából. Ahhoz viszont, hogy a Föld világos felén maradhasson, emberré kell válnia, ami egyáltalán nem könnyű feladat, hiszen egy Árnynak erre csak kétféle lehetősége van. Az egyik megoldásra nem hajlandó, a másik pedig nem rajta múlik. Ráadásul még az Őrszem Caleb elől is bujkálnia kell, akinek az a feladata, hogy visszaküldje őt a saját világába.
Arion szeretne ember lenni, Mia pedig szeretne ebben segíteni neki. Caleb szereti Miát, ám a gyűlölet, amit Őrszemként az Árny iránt érez, teljesen elvakítja.
Mia szereti Calebet és Ariont is, de nem egyformán. A lány titkolja az Arionnal való kapcsolatát Caleb előtt, miközben próbál megoldást találni, de a titkolózás nem megy a végtelenségig.
Arion végül felfedi Mia előtt a titkát, a teljes igazságot, Caleb végleg megváltozik, és minden a feje tetejére fordul…

Értékelés:


A fantáziának csak a képzelet szabhat határt – halljuk ezt nap mint nap. Mikor hétköznapi, minket is érintő kérdésekről van szó, nehéz elképzelni a lehetetlent. Pedig miért is ne létezhetne egy másik Föld, ahol a saját árnyaink élnek, teszik nap mint nap ugyanazt, amit mi. Csak ez egy elátkozott világ, ahol a szabad akarat nem érvényesül, a lelkek szinte zombiként élik mindennapjaikat. Ezt a világot forgatja fel a regény azzal, hogy az egyik árnyat átküldi a mi Földünkre. A bonyodalmak ekkor kezdődnek, megindul a hajsza, hogy visszaálljon a megszokott rend. 

Mia: A lelki megrázkódtatások megedzik a szívét, amely két férfiért dobog.
Arion: Olyan, mint egy újszülött, leszámítva, hogy nem evilági a kinézete. 
Caleb: Őrszemként Arionra pályázik, férfiként pedig Miára.

Végy egy átlagos lányt napjainkból, törd össze a szívét, bombázd természetfeletti erőkkel, és akkor elkészül Mia. A szíve megszakadt, a halál gondolatával is eljátszadozott, de az árny felbukkanása az életében megtanítja értékelni a jót, és kizárni a rosszat.
Arion kezdetben egy óriásbébi, lenyűgöző szemekkel, hajkoronával és testi idomokkal. Az újszülöttet Miának kell „nevelgetnie”, hogy eligazodjon a Föld világos felén. A ragaszkodás hamarosan valami többé válik, csupán egyetlen akadály kettejük között az Őrszem.
Caleb feladata visszajuttatni az árnyat a sötét világba. Sokszor annyira elvakítja a gyűlölet, hogy még a szeretett lány, Mia testi épsége is háttérbe szorul a két férfi küzdelme során. A szerelmi háromszög egyre terhesebb mindenki számára, a történet előrehaladtával érezhető a drámai végkifejlet.

Nagyszülők: Tipikus mami és papi, csak az unokájuk boldogsága számít. 
Karen: Bolondos, minden lébe kanál barátnő. Jószívű és kiáll Mia mellett.

Mia nagyszülei is fontos szerepet játszanak a történetben, nagymamája felvilágosult, ugyanakkor rendkívül házias. A nyugalom szigetét jelenti a lánynak, amikor vele lehet. A nagypapa kicsit morózus, de állandó zsörtölődésével sokszor megmosolyogtatja Miát.
Mindig jó, ha van kéznél egy olyan barátnő, mint Karen. Aggódik Mia lelki világáért, és félti a lány testi épségét is. Nem szerepel sokszor a történetben, de Mia gondolataiban állandó helyet kap. A közös emlékek, Karen bölcs tanácsai végigkísérik a regényt.



Pozitívum: Az elképzelt világ újfajta megközelítése a lelki társ megtalálásának.
Negatívum: Az első könyv sok kérdőjelet hagyott a másik világról. Hol a folytatás?


Kedvcsináló idézet:

Minden ami történik, előre meg van írva. Minden lélegzet, minden szó, minden sóhaj és minden érintés. De a jövőnek vannak alternatívái.”


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése