2017. január 20., péntek

VÍKEND - A számolás joga

Végre, végre, ismét könyvadaptáció a mozikban! Bár a regény magyarul csak február elején jelenik meg, a filmet már vetítik a mozikban. A számolás joga az ötvenes évek végén játszódik, amikor az USA halálos versenyt vívott a Szovjetunióval, ki tud nagyobbat domborítani az űrprogramjával. A könyv és a film középpontjában afroamerikai tudósok állnak, akik ráadáskánt a női nemhez tartoznak. Szerintem mondanom sem kell, hogy ez annak idején mekkora felháborodást kelthetett. Íme a film előzetese és leírása:



Az ötvenes évek vége: az Egyesült Államok elképesztő hajszával igyekszik legyőzni az űrversenyben Oroszországot. De már úgy tűnik, pénz, ész és elszántság mind kevés lehet... amikor találnak néhány kiaknázatlan, kihasználatlan lángeszet, akiket addig senkinek nem jutott eszébe használni. Hiszen többszörösen gyanúsak: nők és feketék. 
A három nő igazi emberi kompjúter: senki nem érti, hogyan képesek megcsinálni azokat a számításokat, amiket végeznek, de rakétasebességgel emelkednek a NASA ranglétráján, ott, ahol a kor legnagyobb tudósai dolgoznak. A cél: John Glennt feljuttatni az űrbe... és azután haza is hozni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése