2016. október 20., csütörtök

VISSZANÉZŐ – Harry Potter és a Főnix Rendje

Évekkel ezelőtt az ötödik rész volt a legkedvesebb az összes kedvenc közül. Nehezen tudtam megmagyarázni, miért emelkedett ki, ha csak egy hüvelyknyivel is a többi közül. Talán a két hatalmas mágus összecsapása, az erő valódi megnyilvánulása nyűgözött le, vagy a mese és a valóság közti érzékeny egyensúly tetszett. Mindegy is, mi a valódi ok, ami biztos, közeledünk a végkifejlet felé, és mindinkább érződik az eposz drámai vonulata. Szerencsére a humor sem veszett ki J. K. Rowlingból, az öröm, a szeretet mindig kisegíti hőseinket a nehéz pillanatokban.


Kedvenc idézet:

„– Gyere gyorsan, Ron, nekünk kell felkísérni az elsősöket!
Ja, tényleg! – kapott észbe a fiú. – Hé! Hé! Hahó! Tökmagok!
Ron!
Mi bajod? Olyan kis törpék…”

Szerintem mindenki Dumbledore és Voldemort csatájára volt kíváncsi a moziban is, a mágia olyan méreteket öltött, amire se az olvasók, se a nézők, de még maga Harry Potter sem volt felkészülve. A képi világ egyre szürkébb, a gyerekszínészek együtt idősödnek szerepbeli önmagukkal, tovatűnik a meseszerűség, a varázsvilág ábrázolása megszokottá, mindennapossá válik a nézők szemében.


Kevesen gondolták a Harry Potter és a bölcsek köve ártatlan, őzikeszemű kis varázslójáról, hogy önmagából kikelve ordít majd az ötödik részben Dumbledore-ral. A Harry Potter és a Titkok kamrája, valamint a Harry Potter és az azkabani fogoly után sötétebb idők következtek. A Harry Potter és a Tűz serlege mindenki számára megmutatta, hogy a Sötét Nagyúr nem viccel, vérrel és halállal övezve testet öltött, és legfőbb célja elpusztítani ellenségeit, leginkább a „kis túlélőt”, azaz Harryt.
A politika a mágusok között is ellentéteket indikál, a minisztérium azáltal, hogy nem hajlandó tudomásul venni Voldemort visszatérését, az egész varázslótársadalmat veszélybe sodorja. Mágusok kisebb csoportja, a Főnix Rendje az egyetlen, amely védelmezi a mugli származásúakat.
A Roxfortban leginkább a miniszter jobbkezétől, a középkori módszereket alkalmazó, hataloméhes Umbridge-től kell tartani, valamint magától Harrytől, akinek elméje - valamilyen okból kifolyólag - kapcsolatban áll a Sötét Nagyúréval. Az iskolában tiltólistán szerepelnek a védekező és lefegyverző bűbájok, így Harry és barátai önvédelmi szakkört szerveznek Dumbedore Serege néven. A szorgalmas nebulók egy kisebb csoportja végül élesben is kipróbálhatja tudását és létrejön a sokak által áhított máguspárbaj Voldemort és Dumbledore között. Ez a rész is tartogat kellemetlen meglepetéseket, fontos és szeretett szereplő távozik az élők sorából. 

 

2 megjegyzés:

  1. Én is pont így éreztem, hogy eddig ez a rész volt a legizgalmasabb az összes közül. Legalábbis az első öt közül biztosan, mert a hatodiknak még csak most álltam neki. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Amikor az összeset elolvasod (akár többször), és megnézed filmen (akár többször), na, akkor szerintem már nem igazán tudsz választani kedvencet. :) Nekem már ezért is nehéz értékelnem, mert mindegyiket olvastam, láttam nagyon sokszor. :)

      Törlés