2016. október 24., hétfő

Ransom Riggs: Üresek városa (Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei 2.)

Míg az előző részben, a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekeiben a képeket hátborzongatónak éreztem, most ezek dobták fel a sztorit. A történetvezetés első osztályú, kiszámíthatatlan fordulatok követik egymást, és a második világháború sújtotta London utcáit kuriózum volt így látni. A különleges gyermekek közül volt, akit megkedveltem, de néhánytól még mindig kiver a víz. Izgalmas, egyedi sorozat, kár lenne kihagyni, de a harmadik rész olvasásával még várok egy kicsit.



Tartalom:



1940. SZEPTEMBER 3.

A KÜLÖNLEGES GYERMEKEKET SZÖRNYEK FENYEGETIK.

EGYETLEN EMBER MENTHETI MEG ŐKET – DE Ő MADÁRTESTE FOGLYA MARADT.

A Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekeinek hihetetlen, kalandos története folytatódik. Jacob Portman a barátaival Londonba indul. A gyerekek szeretnének biztonságra lelni egy időhurokban, ahol nem fenyeget sem öregség, sem betegség, sem ellenség. Azt remélik, hogy gondviselőjükön, Vándorsólyom kisasszonyon is segíteni tudnak, hogy visszanyerhesse emberi alakját. Mielőtt barátait biztonságos helyre vezeti, Jacobnak meg kell hoznia egy fontos döntést szerelméről, Emma Bloomról. Közben a háború sújtotta Londonban vérszomjas lidércek és éhes üresrémek fenyegetik őket…

Ransom Riggs különleges hősei, a szörnyeket látni képes Jacob, a puszta kezével tüzet gyújtó Emma, a láthatatlan Millard, a halottakat feltámasztó Enoch és társaik visszatérnek a fantasztikus fordulatokkal teli regényben.

A régi fényképekkel illusztrált könyv rendkívüli világba vezeti az olvasót.



Értékelés:



Irigylésre méltó, ahogy a régi fényképekkel bánik a szerző, néha riasztó egy-egy illusztrált szereplő, de már nem voltak rám olyan negatív hatással, mint az első könyvben. A főszereplő, Jacob szerepe ugyan vitathatatlan a különlegesek menekítésében, most mégis úgy éreztem, hogy kissé a háttérben megbújva szemléli az eseményeket. Emmához fűződő érzelmei egyre erősebbek, a kötelék szinte elválaszthatatlan kettejük között. Az új szereplők közül az ikrek kiverték nálam a biztosítékot, a régiekből Enochot ki nem állhatom. Millard viszont jó fej.



Jacob: Néha csak kapkodja a fejét, olyan gyorsan változnak az események.

Emma: Kissé durcás, de ha kell, igazi amazonná válik.



Az első rész óta annyi minden történt Jacobbal, hogy ép ésszel szinte alig lehet felfogni. Különleges fiúról van szó, aki megérzi és esetenként meg is öli az üresrémeket. Emmához nagyon ragaszkodik, persze kérdés, hogy egy normális világban működne-e köztük a kémia.

A lány nem egy vezető alkat, mégis benne bíznak leginkább a különleges gyermekek. A képessége szinte minden problémát orvosolni tud, jóságos szíve pedig azt diktálja, hogy az elesettek segítségére siessen. Vándorsólyom kisasszony megmentése hosszú, fáradságos útra kényszeríti a kis csapatot, az eredményesség pedig kétséges.



Pozitívum: A kezdeti fanyalgásom izgatottságba csapott át.

Negatívum: Kicsit kifulladt nekem a sztori, de van harmadik része is.



Kedvcsináló idézet:



A nevetéstől a rossz dolgok nem lesznek rosszabbak, ahogyan a sírástól sem lesznek jobbak. Ez nem azt jelenti, hogy az embert nem érdekli a veszteség. Csak azt, hogy ember.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése