2017. február 1., szerda

Susan Ee: World After – Túlélők világa (Angelfall 2.)

Középsőnek lenni mindig egy kicsit felemás érzés. Valami már elindult, de valahová még tartunk, ez a könyv is élénken példázza a várakozást, a fokozódó izgalmat. Susan Ee Angelfall-trilógiájának második kötete hozta az első rész színvonalát, egy kissé meg is haladta azt, hogy a mindent lezáró harmadik rész előtt teljes legyen az eufória. Továbbra sem kíméletes az olvasókkal az írónő, esetenként gyomorforgató jeleneteket ír le, de a kegyetlenkedés úgy tűnik nem csak az emberek sajátja.


Tartalom (spoilerveszély!):

Az angyalok dúlásának túlélői igyekeznek összefogni mindazt, ami megmaradt a régi világból.
Mikor egy csapatnyi ember szörnyetegnek véli és foglyul ejti Paige-et, Penryn húgát, a dolog elfajul és vérfürdőbe torkollik. Paige eltűnik. Az emberek halálra rémülnek. Anya szíve majd megszakad.
Penryn keresztülautózik San Franciscón, a testvérét keresve. De miért olyan üresek az utcák? Hová tűntek az emberek? Kutatás közben belebotlik az angyalok titkos tervébe, kezdi megérteni, hogy mi mozgatja őket, és teljes szörnyűségükben felsejlenek előtte rettenetes szándékaik.
Rafi eközben a szárnyait igyekszik visszaszerezni. Azok nélkül nem térhet vissza az angyalok közé, nem foglalhatja el az őt megillető helyet az élükön. Ha választania kell, hogy visszaszerzi a szárnyait vagy megmenti Penryn életét, vajon hogyan fog dönteni?

Értékelés:

Esetenként még kívülállónak érzem a főhősnőt az apokalipszis bekövetkezte ellenére is. Az ő szeme előtt továbbra is az lebeg, hogy a családját biztonságba tudja. Hiába operálták szörnyeteggé a húgát, hiába uralkodott el az őrület az anyján, számára akkor is a szerettei jelentik a menedéket. Akarva-akaratlanul hozzáadódik mindehhez Rafi, a bukottnak vélt angyal, aki ebben az epizódban fájóan keveset szerepel. Ám hiába a terv, Penryn mindig a sűrűjébe kerül az eseményeknek, és kénytelen megmenteni a körülötte élő embereket is.

Penryn: Az első részben is nagy kedvenc volt, jó irányba fejlődik a személyisége.
Rafi: Jobbára visszaemlékezésekben szerepelt, angyali léte ellenére sebezhető lélek.

Elbeszélőnk, Penryn olykor nagyon tárgyilagosan tálalja a szörnyűségeket, talán ezért válik befogadhatóvá a történet a sok borzalom ellenére. Céltudatos, egyre inkább harcossá válik, az önvédelemórán tanult praktikák sokszor megmentik az életét. Kimondva-kimondatlanul is vonzódik Rafihoz.
A szárnyát vesztett angyal, aki most démonszárnyakkal kénytelen boldogulni egyre inkább kötődik a lányhoz. Számára tiltott gyümölcs az ember, így egyre inkább körvonalazódik a dráma, amely könnyekkel fenyeget. Vajon beteljesedhet-e a szerelem egy ilyen átkozott világban, ami most uralja az emberiséget?

Clara: Sajnálatra méltó, de erős személyisége átlendíti a nehézségeken.
Uriel: Egyelőre csalódás, a politikusi vénája csődöt mondott a harcosok között.

Az angyalok által létrehozott skorpiószörnyek élő eledele volt Clara. Penryn kiszabadította, így most legyengülve, megcsúnyulva keresi családját.
Uriel angyal hatalomra vágyik Hírvivőként, de hiba csúszik a számításába, hiába állította fel a sáskáknak csúfolt hadseregét.

Pozitívum: Tartotta az első rész színvonalát, fokozódott az izgalom, jöhet a 3. rész!
Negatívum: Túl későn lépett be a történetbe Rafi, a várakozás felőrölte az idegeimet.

A könyv borítója ismét Rafael jelenlegi szárnyait idézi. Miután az első rész végén a saját hófehér tollai helyett Béliel denevérszárnyakra emlékeztető démonszárnyait varrták fel neki, most ezzel kell boldogulnia. A borítón is látszik, hogy a szárnyat akár fegyverként is lehet hasznosítani. Angyalkard híján most ezzel harcol Rafi.

Kedvcsináló idézet:

Én nem az a fajta lány vagyok, aki elrabolt királykisasszonyként, passzívan várja, hogy megérkezzen a herceg, és megmentse. Ennek ellenére iszonyú király volna, ha Rafi egyszer csak befutna.”


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése