2017. február 25., szombat

Anne Bishop: Vörös betűkkel

Minden gondolatom a Lakeside Udvar körül forgott a szabadidőmben, pedig, amikor megláttam a fantáziavilágot magyarázó néhány soros bevezetőt, kicsit elbizonytalanodtam. Nem kellett volna, mert pillanatok alatt átláttam a Mások által uralt világ mibenlétét. A főszereplő is újszülöttnek mondható a terra indigene közösségben, így együtt fedezhettük fel vele a farkasok, vámpírok, hollók és egyéb erők által igazgatott földet. A könyv egy sorozat kezdő kötete, a Twister Media kiadó egy csodálatos borítóval örvendeztette meg olvasóit.


Tartalom:

Meggie Corbyn cassandra sangue, vagyis vérpróféta, azaz ha a bőrén vágás nyomán kiserken a vér, látja a jövőt. Meggie ezt a különleges képességét inkább átoknak, mint áldásnak tekinti. Meg nem szabad ember. Tartógazdája rabszolgaságban őrzi, hogy csak ő szerezhessen tudomást látomásairól. Meggie azonban megszökik és az egyetlen biztonságos hely, ahol elrejtőzhet, a Lakeside Udvar nevű üzleti negyed, amit a Mások működtetnek.
Az alakváltó Simon Wolfgard vonakodik felvenni az Emberi összekötő állásra jelentkező idegent. Egyrészt azért, mert úgy érzi, hogy valami titkot rejteget, másrészt azért, mert nincs emberi prédaszaga. Ám egy erősebb ösztön arra készteti, hogy mégis alkalmazza Meggie-t. Amikor megtudja róla az igazat, és azt is, hogy a kormányhatóság körözi, Simonnak el kell döntenie, vajon megéri-e, hogy bekövetkezzen az emberek és a Mások között szinte elkerülhetetlen harc.

Értékelés:

Ahol elnyomják az embert, ott előbb-utóbb felüti fejét az ellenállás. Ha az ember a másodlagos faj, ráadásul a Mások lakmároznak belőlük, ott bizony harc lesz, ezt mindannyian tudjuk. Anne Bishop gondolt egy merészet és megálmodta ezt a világot, belehelyezve az embert a Mások territóriumának szomszédságába. A szabályok adottak, ha az ember átlép a határon, a Mások vacsorája lesz. Amennyiben a törvényeket betartják, vígan elélhet egymás mellett a két faj. Meggie, a vérpróféta felbukkanása azonban sokakat megváltoztat.

Meggie: Mint a ma született bárány, ártatlansága lenyűgözi a Másokat.
Simon: Nem mindig érzem vezéregyéniségnek, az ösztönei sokszor elveszik az eszét.

Amikor Meggie felbukkan a Lakeside Udvarban, nemcsak a közösség vezetőjének borítja fel a mindennapjait, hanem a terra indigene közösség valamennyi alakváltó tagja, valamint a vámpírok és az elementálisok is a tenyeréből esznek. Ahogy beletanul új munkájába, úgy ismerjük meg mi is az udvar működését.
A közösség vezetője, Simon, aki jobban szeret farkas alakban élni, de kénytelen magára ölteni emberi alakját, ha nem akarja elriasztani a vevőket. Az Ordító Jó Könyvek üzlet tulajdonosa emberek előtt is megnyitotta az Udvart. Érezhető a vonzalma Meggie iránt, de olykor nem tudni szerelem lesz belőle, vagy vacsora?

Monty: A hadnagy a villámhárító a Mások és az emberek között.
Asia: Levakarhatatlan nőszemély, semmi más nem érdekli csak az előmenetele.

Újonnan kerül a városba a hadnagy, aki eddig nem sokszor találkozott Másokkal. Hamar beletanul hogyan óvja a várost és a saját bőrét a közösség tagjaitól.
Tipikus törtető Asia, még Simon durva elutasítása sem elegendő ahhoz, hogy felhagyjon tervével. Információra éhes, minden csáberejét megpróbálja bevetni.

Pozitívum: Hamar átlátható fantáziavilág, amely még sok lehetőséget rejt.
Negatívum: Már megint várni kell a folytatásra, ez nagyon dühítő!

Ahogy a bevezetőben is említettem, meseszépre sikerült a könyv borítója. Egyszerű fehér alapon vöröses, vagy talán inkább tégla piros a rajz, amely sok mindent elárul a regényről. Alapvetően Meggie arcát ábrázolja, de a haját formázó tincsekből egy fa bukkan elő, amely fölött hollók, sólymok repkednek, és még a farkas is feltűnik.

Kedvcsináló idézet:


Akár ütnek, akár kényeztetnek, akár a legjobb ételt kapod, akár éheztetnek, akár mocsokban tartanak, vagy nagy tisztaságban, a ketrec, akkor is csak ketrec.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése