2017. augusztus 16., szerda

Elisabeth Gifford: Elhallgatott szavak

Már fel sem tudom idézni, mikor olvastam családregényt utoljára. Így most jóleső érzés volt beleásni magam két család életébe, felgöngyölíteni a titkos eseményeket, belelátni a résztvevők fejébe, bepillantani az emlékeikbe. Több idősíkon fut a cselekmény, a második világháború hajnalától a 90-es évek elejéig követjük nyomon a szereplők életét. Közben megannyi titokra derül fény, van, amelyik feloldozást nyer, de az olvasó számára nem minden tett bizonyulhat megbocsáthatónak. Ajánlom azoknak, akik kicsit komolyabb témára vágynak.


Tartalom:

Alice és Ralph, Patricia és Peter Fourwindsben gyűlnek össze, hogy megtartsák gyermekeik esküvőjét. A sátor áll, az előkészületek utolsó mozzanatai zajlanak, mindenki izgatott, tele vágyakkal és reményekkel. Ám a menyasszony, Sarah váratlanul eltűnik, és hiába próbálnak a nyomára bukkanni…

A régi ház falai között utat törnek maguknak a múlt árnyai és titkai. Vajon mit hallgatott el Ralph a felesége elől egy életen át? És milyen közös emlékek fűzik Alice-t Peterhez? És mi késztethette arra Sarah-t, hogy minden szó nélkül elszökjön a szerettei és a vőlegénye elől?

Értékelés: 

Sok kérdés merül fel, amelyekre nagyrészt meg is kapja a válaszokat az olvasó. Vannak egyszerűen megválaszolhatóak, és olyanok is, amelyek az ember lelkébe gázolnak. Több évtizedig cipelt súlyos terhekkel kell szembenézniük a szereplőknek. Mindegy, hogy fiatal, vagy idős az ember, mindenkinek megvannak a maga démonai, amelyekkel, hol így, hol úgy, de megküzdenek a résztvevők. Többször ugrálunk az időben, a szerző ezzel is fokozza a feszültséget, de ez nem zavaró az olvasás szempontjából. A szereplőket hús-vér embereknek érezzük. 

Ralph: Felnőttkorára kiveszett belőle az érzelmesség. 
Alice: Öntörvényű fruska, idős korára is megmaradt lázadónak. 
Peter: Számomra a legszimpatikusabb karakter, sanyarú gyermekkorral. 
Sarah: A végére összeáll a kép vele kapcsolatban is, megértem a döntését. 

A Ralph származásával kapcsolatos rejtélyes körülmények izgatják leginkább az olvasót. Gyermekként példaképet keresett, és ezt a mostohaapjában meg is találta. Az élet, a háború más sorsot szánt a fiúnak és szüleinek, a titkok súlya alatt majdhogynem összeroppan Ralph, kissé megkeseredik az útkeresésben.
Nem volt szimpatikus Alice, akit sokáig elvakít a szerelem, a saját boldogsága mindennél előbbre valóbb. Persze nála is lesz egy törés, ami megváltoztatja az életét, és rájön, hogy egy apró árva fiúcska (Peter), aki a közelében él, mennyire sokat jelent neki. Bár a sorsuk nem a közös jövő, életük végéig nem feledik egymást.
Peter életútja szomorú, viszontagságos. A történetét olvasva sokszor elgondolkodtam, mi az a hit, ami tartja benne a lelket. Ő is hasonlóképpen fohászkodik, és Isten szolgálatában megtalálja a céljait. Azt kívántam neki, hogy boldog élete legyen, de az ördög nem alszik, minden örömteli pillanatért vezekelni kell.
Peter lánya, Sarah, aki a történet elején érthetetlen módon eltűnik. A regény végéig bizonytalan az olvasó, vajon mi késztethette erre a drasztikus lépésre a fiatal lányt. Már minden készen állt az esküvőre, amikor úgy döntött, továbbáll, és nem hajlandó a pap elé járulni, hogy összekösse életét a szeretett férfival. 

Patricia: Peter felesége, Sarah édesanyja kissé hideg hisztérika benyomását kelti. 
Nicky: Sarah vőlegénye, Ralph és Alice fia ugyan keveset szerepel, de szereti a lányt. 

Patricia feleségként odaadó, önzetlen asszony, imádja Petert. Anyaként viszont vannak vele gondjaim, nem igazán érti Sarah-t.
A szerelmes fiú, Nicky csak kapkodja a fejét az események nyomán, nem érti, miért hagyta el Sarah. Sajnáltam, mert valahogy kívülálló maradt az egész történetben. 

Pozitívum: Régen olvastam családregényt, én ebbe a kategóriába sorolom. 
Negatívum: Összességében maradt némi hiányérzetem, de nem tudom miért. 

A könyv borítója számomra az ősz hangulatát idézi. A sárgás-barnás szín dominál a képen, a középpontban egy tipikus angol épület, a regény központi helyszíne. Árnyas fák között jutunk a házhoz, amely még titkokkal teli, és a fák akár fenyegetőnek is tűnhetnek. Szép a borító, nekem nagyon tetszik. 

Kedvcsináló idézet: 

Milyen könnyű tönkretenni egy életet egyetlen óvatlanul kimondott szóval, ha utána nincs semmi, ami feloldaná; egyetlen nap elegendő, hogy az életünk egy olyan mederben folyjon tovább, amelyre a legkevésbé sem vágytunk.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése