2017. június 28., szerda

Nicola Yoon: Minden, minden

Naplószerű, könnyen átlátható, illusztrációkkal tarkított ez a drámai hangvételű, elsősorban fiataloknak szóló regény. Egy veszélyes betegséggel küzdő fiatal lány hétköznapjaiba nyerhetünk bepillantást. A napok végtelennek és unalmasnak tűnnek egészen addig, amíg a szomszédba nem költözik egy szívdöglesztő srác. A szerelem elkerülhetetlen, de a testi kontaktus akár halálos is lehet a lány számára. A két fiatal próbál a szabályok áthágása nélkül boldogulni, de nehéz fába vágták a fejszéjüket.


Tartalom:

Nagyon ritka, de nagyon híres betegségben szenvedek. Gyakorlatilag az egész világra allergiás vagyok. Sosem lépek ki a házból. Már tizenhét éve. Csak anyu és az ápolónőm, Carla van itt velem.
Aztán egy napon egy költöztető cég teherautója áll meg a szomszéd ház előtt. Kinézek az ablakomon, és akkor meglátom őt. Magas, vékony, és csak feketét visel – fekete a pólója, a nadrágja, az edzőcipője, sőt még a kötött sapkája is, ami alól egyáltalán nem lóg ki a haja. Észreveszi, hogy őt figyelem, és megakad rajtam a tekintete. Csak nézzük egymást. Olly a neve.
Lehet, hogy nem lehet megjósolni a jövőt, de azért ezt-azt mégis meg lehet. Például nagyjából biztos vagyok benne, hogy bele fogok szeretni Ollyba. És szinte biztos, hogy annak katasztrófa lesz a vége.

Értékelés:

Üdítő frissesség árad az egész történetből, nincsenek túlbonyolítva a gondolatok, de mégsem tűnik hétköznapinak a stílus. Nicola Yoon megtalálta az arany középutat, a drámai jelenetek hatásosak, de a humor feloldozást nyújt. Kiemelném még a naplószerű momentumokat, az elbeszélés mellett rajzok, ábrák, csatolt kórlapok, e-mail üzenetek dobják fel a külsőt, és élvezetessé teszik az olvasást. Így kell egy modern, mégis hatásos könyvet kiadni! A főhős elszigeteltségét a szereplők alacsony száma is érzékelteti.

Maddy: Burokban él, ennek ellenére jól tájékozott, nyitott a világra.
Olly: Odaadó barát és körültekintő szerető, bár néha vak a szerelemtől.

A betegség, amely ellehetetleníti a lány életét nagyon ritka és kíméletlen. Az elzártság, a testi érintkezés hiánya okozza a legnagyobb gondot Maddynek. Próbálja úgy áthágni a szabályokat, hogy senki ne sérüljön, ám a vonzalom ragaszkodássá válik. Akár a halált is vállalná egy rövidke életért.
Ollynak is megvan a maga baja a családjával, de szinte azonnal beleszeret a titokzatos lányba, akivel eleinte csak az ablakon keresztül tud kommunikálni. Amikor tudomást szerez Maddy betegségéről próbál nem aggódni, ám a szerelem érzése mellett a féltés is előtérbe kerül. Vajon túlélik-e a kalandot?

Carla: Az ápolónő a legjózanabb karakter, és az életre tanítja a lányt.
Pauline: Maddy anyja túlontúl óvatos, bár a lánya iránti aggodalom érthető.

Carla a legmeghatározóbb személy, aki Maddy körül mozog, egészen Olly megjelenéséig. Ápolónőként tudja, mi a dolga, de lelki tanácsadóként is funkcionál.
A lány édesanyja talán kicsit túlaggódja a betegséget. Bár anyaként majdhogynem meg is értem a túlzó féltést, de épeszű emberként tudom, valami nincs rendben.

Pozitívum: Fiatalos hangvételű, gyorsan olvasható, de nem felszínes.
Negatívum: Kicsit rövidnek éreztem. A rövid naplóbejegyzések miatt túl pörgős.

A könyv borítója eredetileg egy kissé giccses, szívecskékkel díszített volt, ám hamarosan bemutatják a könyvből készített filmet, így természetesen a magyar kiadó is igazodik az igényekhez. A könyv elérhető a filmes borítóval is, amelyen a két főszereplő látható jelképesen egy üvegfallal elválasztva.

Kedvcsináló idézet:

Ha az életem egy regény lenne, és visszafelé olvasnám, semmi sem változna meg. A ma ugyanolyan, mint a tegnap. A holnap ugyanolyan lesz, mint a ma. Maddy könyvében minden fejezet egyforma.”

A regényből készült filmet augusztusban mutatják be a mozik:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése