2017. június 10., szombat

Leiner Laura: Egyszer (Bexi 6.)

Mindig nehéz elengedni egy sorozatot, főleg, ha évek óta társadul szegődik, időről időre feldobja a napjaidat, vagy csak egyszerűen szórakoztat. Leiner Laura Bexi sorozata nem lesz kötelező olvasmány pl. száz év múlva, de nem is a jövendő korosztálynak szól, hanem a mai fiataloknak. Róluk, az őket érintő problémákról, a felgyorsult világunkról, arról, hogy a közösségi tér nélkül már nem is normális egy tinédzser élete. Nem bírál, csak közöl, nem erőltet, csak megmutatja, milyen ma fiatalnak lenni.

Előzmények:

Késtél
Hullócsillag
Illúzió

Tartalom:

Bexi kezd besokallni a popszakmától. A lehetőség, hogy folytathatja tanulmányait, ráadásul olyasmivel foglalkozhat, amit igazán szeret, miközben megmaradnak neki a barátai, Aszádék, Antiék, Körte és persze a legfontosabb, Nagy Márk… túl szép, hogy igaz legyen.
Azután az őrült hét után a balatoni nyaralóban minden megváltozott, Bexi és Nagy Márk kézen fogva léptek be, hogy együtt nézzenek szembe a kiadó tulajdonosával, de nem biztos, hogy a kapcsolatuk kibírja mindazt, ami rájuk vár.

Értékelés:

A sorozatzáró könyvnek az a titka, hogy minden kérdésre illik megadni a választ. Szerintem a sokakat érdeklő témák, Nagy Márk és Bexi jövője, Körte és Beka két évvel ezelőtti találkozása, a Gerivel kialakult viszonya mind-mind terítékre kerültek. A sorozat alatt megkedvelt karakterek sorsával, jövőképével nagyjából mindenki elégedett lehet. Leiner Laura az egész széria alatt szorosan követte a trendet, úgy a (közösségi) média, mint a popszakma terén. Emellett nem vesztette el jó humorát sem, bár sokszor filmsorozatokból ismerős helyzetszituációkat mutatott be.

Beka: Az önfeláldozása néha már idegesítő, még mindig tini.
Márk: Sokat visszavett a márkerségből, jót tesz neki a boldogság.

Azt már megszokhattuk, hogy Beka körül mindig minden elromlik. A záró kötetben is tanúi lehetünk az önfeláldozásának, amely szinte hiábavalóvá válik. Az érzelmei szerencsére felülkerekednek eltökéltségén. A menedzserével kialakult szoros baráti viszony miatt többször is elérzékenyültem.
Az első részekben megismert nagyképű, önimádó Nagy Márk sokat változott a sorozat előrehaladtával. Megismerhettük, milyen, amikor szerelmes: odaadó és képes másokat is maga elé helyezni. A Márk-Beka páros jó példája lehet(ne) a celebszerelmeknek, amelyek a valóságban tiszavirág életűek.

Körte: Főszereplővé avanzsált a befejező részre.
Aszádék: Kevesebbet szerepeltek, de egy-két poénjuk most is ütött.

Az extrém menedzser határtalan szívét eddig is ismertük. Ez a kötet tulajdonképpen egyfajta búcsú, tőle is.
Aszádék most is hozták a formájukat, de úgy éreztem ez számukra már csak egy visszataps. A feszültség oldására tökéletes receptet talált ki személyükben a szerző.

Pozitívum: Laura megint megcsinálta, fiatalokat ültetett le olvasni.
Negatívum: Mindig van egy kis szomorúság, mikor véget ér egy sorozat.

A könyv borítója követi a Bexi-sorozat eddigi köteteinél megszokott trendet. A rózsaszín betűk és a zenére utaló motívum itt is megtalálható. Ezúttal egy mp3-lejátszó mellett döntöttek. Szerintem ez egy kicsit visszás, mert manapság már inkább telefonon keresztül hallgatnak zenét a fiatalok.

Kedvcsináló idézet:

„– Hülyék! – förmedt rájuk Körte, majd kissé zavarba jött attól, hogy az ügyvéd előtt így kibontakozott a személyiségük, ezért köhintve korrigált. – Úgy értem, csökkent képességűek.
Semmi gond, ne szabadkozzon, látszik, hogy hülyék – legyintett az ügyvéd kissé lazábban.”

Sokszor felbukkan a regényben a következő szám, Travistől az Idlewild:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése