2016. december 7., szerda

Sara Raasch: Hó, mint hamu

Mint az első hópihe, amely a tenyeremre hullott, olyan volt a találkozás Sara Raasch fantáziavilágával. Hiába a mágia és a középkori hangulat, egy pillanatig sem érzi magát sötétségben az ember, mert a télországiak kitartása, a hagyományok tisztelete életben tartja a fényt. Faltam a sorokat, a szavak könnyedén eljutottak az elmémbe, ahol pillanatok alatt szárnyra kapott a képzeletem. Ritka az olyan könyv, amely ennyire igényes és kifinomult, de nem zsibbasztja le az agyat. Az elsők között szeretném olvasni a folytatást magyarul.


Tartalom:

Megtört szívű lány
Ádáz harcos
Leendő hős
Vajon Meira képes megmenteni azt a világot, amit soha nem ismert igazán?
TIZENHAT ÉVE annak, hogy a Tél Királyságát megszállta az ellenség; lakóit rabigába hajtották. Varázslat és uralkodó nélkül maradtak. A télieknek nem maradt más reményük a szabadságra, mint a nyolc túlélő, akiknek valahogyan sikerült elmenekülniük, és akik a lehetőségre várnak, hogy visszacsempészhessék a Tél varázslatát, és újjáépítsék a birodalmat.
Meira nagyon kicsi volt, amikor Tél vereséget szenvedett és ő elvesztette a szüleit. Menekültként élt, a téliek tábornoka, Sir lett a gyámja, ő pedig harcosnak nevelte. Meira szerelme legjobb barátja, a leendő király, Mather; a fiatal lány pedig mindent megtenne azért, hogy Tél birodalmának hatalma helyreálljon. Így hát, amikor a kémek felfedezik, hol őrzik azt az ősi medaliont, amelynek segítségével visszakaphatnák a varázserejüket, Meira elhatározza, hogy maga indul a keresésére. Magas tornyokra mászik, ellenséges katonákkal harcol; valóra vált régi álma. Ám a küldetés nem a tervek szerint alakul, és Meira hamarosan gonosz varázslat, veszélyes politika, fortélyos üzelmek világában találja magát… és végül rádöbben, hogy sorsa felett nem ő rendelkezik… és ez mindig is így volt.
Sara Raasch első regénye hűségről, szerelemről, életünk céljának kereséséről szóló lenyűgöző olvasmány.

Értékelés:

A szerzőnek jár első körben a dicséret, mert a Hó, mint hamu első regénye, de ez nem látszik a kivitelezésen. Utána pedig rögtön a fordítót, Bozai Ágotát emelném ki, mert biztos vagyok benne, hogy a szöveg gördülékenysége az ő munkájának gyümölcse. A Twister Media által kiadott regény jó példája annak, hogy nincs szükség bonyolult fantáziavilágra ahhoz, hogy valami nagyszerűt alkossunk. Elegendő néhány jól kimunkált karakter, könnyen elképzelhető tájak és egy csipetnyi mágia a sikerhez. Persze az sem hátrány, ha végig lappang valami titok, és alakulóban van egy szerelmi háromszög.

Meira: Gyarló és sebezhető, hiteles főhősnő.
Mather: Furcsálltam a tartózkodását a lánnyal szemben.
Theron: Szimpatikus trónörökös, romantikus és harcedzett.

Nehéz manapság hihető főszereplőt kreálni, ha az illető lány, és ráadásul egy csakramot választ fegyveréül. Meira karaktere jól eltalált, a körülötte lappangó titkok sürgetik az olvasást. Az író a könyv harmadánál elültet a fejekben egy gyanakvásmagot, amely miatt muszáj mielőbb a történet végére érni. 
 
Kisgyermekkoruk óta együtt töltik mindennapjaikat, Meira számára az egyik legfontosabb ember Mather. A fiú fontos szerepet játszik a történetben, de én nem tudtam kiigazodni rajta, van valami számomra megfogalmazhatatlan érzés vele kapcsolatban. Úgy sejtem, lesz még bonyodalom miatta.

Ahogy Theron miatt is, aki úgy robbant be Meira életébe, mint egy heves hózivatar. Ám ez jótékonyan hatott a lány közérzetére annak ellenére, hogy a megismerkedésük nem volt éppen hétköznapi. A fiatal herceg romantikus alkat, de a kellő helyzetben tettre kész, egyenes jellem.



Pozitívum: Mint kés a vajban, úgy siklik a szem a sorokon.
Negatívum: Még várni kell egy kicsit a folytatásra.

Kedvcsináló idézet:

„– A legnagyobb hóvihar is egyetlen hópehellyel kezdődik.”


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése