2016. június 14., kedd

Robert Galbraith: Kakukkszó

Nem tehetek róla, ha Rowlingról van szó, akkor elfogult vagyok, ez van! A Cormoran Strike sorozat J. K. Rowling (Harry Potter sorozat) álnéven írt krimi történetei. Kissé félve álltam neki az első résznek, tartottam tőle, hogy a HP után nagy lesz az elvárás, de teljes mértékben el tudtam vonatkoztatni és egy abszolút kerek egész történetet kaptam, izgalommal, London felfedezésével, csipetnyi humorral és szerethető karakterekkel. Kicsit hagyom, hogy ülepedjen bennem a történet és 100 százalék, hogy a következő kötetet is elolvasom!


 
Fülszöveg:

Amikor egy zűrös életű modell lezuhan londoni lakása erkélyéről és meghal, mindenki azt gondolja, öngyilkos lett. A bátyjának azonban kétségei támadnak, és felfogadja Cormoran Strike magánnyomozót, hogy nézzen rá az ügyre.
Strike háborús veterán, aki megsérült Afganisztánban, ráadásul az élete is romokban van. Az ügy pénzügyi mentőövet dob neki, de ennek megvan az ára – minél mélyebben ássa bele magát a fiatal modell életébe, annál sötétebbnek tűnnek a dolgok, és ő maga is annál szörnyűbb veszélynek teszi ki magát…
A Kakukkszó J.K. Rowling Robert Galbraith írói álnéven írt nagysikerű első bűnügyi regénye.

Értékelés:

A bűnügyi regény azt gondolom, valóban jó megfogalmazása a sorozat műfajának. Lépésről lépésre göngyölíti fel a bűnesetet, csak a kellő mértékben tart feszültségben. A karakterek hétköznapiak, azonnal belopják magukat az olvasó szívébe, hogy a rajongók tűkön ülve várják a következő Cormoran Strike történetet. A jó krimi nálam azt is jelenti, hogy szinte az utolsó utáni pillanatban jövök rá, ki a gyilkos? Nos, a Kakukkszó kiállta a próbát, szinte percről percre mást gondoltam az elkövetőnek. Nagyon szerettem a sorozat kezdő kötetét!

Strike: Bár nem igazi szívtipró, mégis szimpatikus, mint férfi.
Robin: Még nem teljesedett ki a személyisége, de kedves lány.

A főszereplő kiválasztása telitalálat, a háborús veterán, aki ráadásul egy híres ember zabigyereke, mindenkiben sajnálatot ébreszt. Természetesen Strike nem szorul erre a sajnálatra, a kellő mértékben határozott, de sebezhető oldala is van bőven, és itt nem kimondottan a hiányzó végtagra gondolok.
Az ideiglenes/végleges (ki tudja?) titkárnő sokkal kiegyensúlyozottabb gyökerekkel rendelkezik, számára az jelent pálfordulást, amikor besétál a magánnyomozó irodájába. Fenekestül felfordul az élete, köszönhetően kíváncsi természetének, éles eszének és érzékenységének.

Pozitívum: Teljes az elragadtatottság! Minden ami J. K. Rowling, jöhet!
Negatívum: Hiányoznak a szereplők! :)

Kedvcsináló idézet:

„– Csak egy lábam van.
Ne hülyéskedj…
Nem hülyéskedek, ott hagytam Afganisztánban.
Szegény kicsikém… – suttogta vissza a lány. – Megmasszírozom, hogy jobb legyen.
Aha… az nem a lábam… de azért most jobb.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése