2018. február 20., kedd

Sarah J. Maas: A Court of Mist and Fury – Köd és harag udvara (Tüskék és rózsák udvara 2.)

Egy jól kitalált karakter viszi a vállán az egész történetet, így nálam a kedvencek körébe lépett a sorozat. Majdnem egy évnek kellett eltelnie ahhoz, hogy ekkora rajongással olvassak egy könyvet. Már az első regény is figyelemre méltó volt, viszont a Köd és harag udvara messze túlszárnyalta a bevezető kötet színvonalát. Nem hibátlan a könyv, a szerző, Sarah J. Maas még mindig nem az első számú kedvencem, de Rhys karaktere minden botlást feledtetett. Rajongva várom a harmadik rész magyar fordítását, reméljük, év végére kiadják.

Előzmény: 


Tartalom (!spoilerveszély!): 

Én nem vagyok jó. Semmi vagyok, és a lelkem, halhatatlan lelkem el van átkozva… Mintha a tüdőm is cserbenhagyott volna, de próbáltam levegőt venni, hogy ki tudjam mondani, hogy nem. Nem.
Miután Feyre kiszabadította szerelmét, Tamlint a gonosz tündérkirálynő karmai közül, már halhatatlanként, tündérmágiája birtokában tér vissza a Tavasz udvarába. De nem feledheti sem a szörnyűségeket, melyek révén megmentette Tamlin népét, sem az alkut, amit Rhysanddel, az Éjszaka udvarának rettegett főurával kötött.
Egyre jobban bevonódik Rhys ügyeibe és fellángoló érzelmei hálójába, ám háború közeleg: egy minden eddiginél hatalmasabb gonosz erő fenyeget azzal, hogy mindent elpusztít, amiért Feyre valaha küzdött.
Szembe kell néznie a múltjával, elfogadnia különleges adottságait és döntenie kell a sorsáról.
Oda kell adnia a szívét, hogy meggyógyítsa a kettéhasadt világot. 

Értékelés: 

Csodálom azokat a szerzőket, akik olyan sokszínű karaktert képesek megalkotni, mint Rhysand. Ettől függetlenül még mindig vannak fenntartásaim Sarah J. Maas munkásságát illetően, nehéz felednem az Üvegtrón kezdő kötetének mélyrepülését (amúgy most olvasom a másodikat, sokkal jobb). Szóval a csodálat megvan, a történet is varázslatos. Kellőképpen színes és ördögi, megmutatja a kitalált fantáziavilág mélységeit és magasságait. A szerzőnek ahhoz is volt bátorsága, hogy kellőképpen szexissé tegye a sorozat második részét. 

Feyre: Az emberlányból lett tündér próbálja megszokni új életét. 
Rysand: A rettegett főúr emberi oldalát is megismerhetjük. 

Kicsit elárvult és tétova a kezdetek kezdetén Feyre, aki azon dolgozik, hogy megfelelő társa legyen választott urának. Elképzelni sokkal könnyebb a vágyott életet, mint megélni azt, ezért a lány számtalan nehézséggel találja szemben magát. Ráadásul Rhys ostromait egyre inkább nehezére esik visszaverni.
Az Éjszaka udvara urának eddig csak a titokzatos, félelmetes mivoltát ismerhettük. Mivel Feyre kénytelen egyre több időt tölteni a férfival, így megismerhetjük a misztikum mögött élő embert, annak barátait, és a népéhez való viszonyát. A lány és az olvasó is megadásra kényszerül. 

Tamlin: A Tavasz udvarának ura nekem már az első részben sem volt etalon. 
Lucien: Tamlin barátján nem tudok kiigazodni, olykor utálom, máskor kedvelem. 

Tamlin számomra a csinos pofi mögött rejtőző üresség, amely már-már az őrület és a kegyetlenség irányába hajlik.
Barátja és szövetségese Lucien, aki az első könyvben nagy támasza volt Feyre-nak. Most hiányoltam tőle a bölcsességet és vakmerőséget. 

Pozitívum: Újabb kedvenc karaktert találtam Rhys személyében. 
Negatívum: Most nincs időm újraolvasni, de előbb-utóbb megteszem. 

A tövisek itt is átszövik a borítót, csakúgy mint az első kötetben. A könyv alapszíne ezúttal a kék, Feyre a kép jobb oldalán kapott helyet. A tetoválás most is látszik, a kézfején kanyarognak a szimbólumok. A háttérben egy boltív mögött felsejlik a varázslatos város, ahová hónapról hónapra ellátogat a főhős. 

Kedvcsináló idézet: 


Rhysand a nyugalom álarcát öltötte magára. 
Hová rejtették? 
Mondj egy olyan titkot, Éjszaka lordja, amiről senki nem tud, és én is elmondom neked az enyém.
Már valami borzalmas igazságra készültem, de Rhys így szólt: 
A jobb lábam hasogat, ha esik az eső. A háborúban sérült meg, és azóta fáj.
A Csontfaragó elröhögte magát, én pedig döbbenten bámultam Rhysre. 
Mindig is te voltál a kedvencem.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése