2017. december 3., vasárnap

Charlotte Link: A róka völgyében

Megrázó, felkavaró a tartalom, a kivitelezés viszont jobban is sikerülhetett volna. Az előrevetített történések végül nem hozták azt a remélt feszültséget, amellyel a fülszöveg kecsegtetett. Szerintem zseniális volt az alapsztori, az emberek többségének rémálma vált valóra a történetben, majd ez a szörnyűség banális véletlenek folytán kicsúcsosodott, majd a sztori valahogy más mederbe terelődött. Sajnálom, hogy nem azt kaptam, amire számítottam. A regény hangulata ugyanakkor nyomasztó, kicsit talán skandinávos.

Tartalom: 

Mihez kezdesz, ha elrabolnak, és az egyetlen embernek, aki tudja, hol vagy, nyoma vész?
Egy forró augusztusi napon, egy erdőszéli, elhagyatott parkolóban Vanessa a férjére vár, aki a kutyájukat sétáltatja. A nő a gondolataiba merülve nem veszi észre, hogy egy autó közeledik felé. Hirtelen rossz érzése támad, de későn eszmél. Egy idegen megtámadja, elkábítja és elrabolja. Aztán bezárja egy ládába egy heti élelemmel és vízzel, majd elrejti egy elhagyatott völgyben található barlangban, amelynek a létezéséről csak ő tud. Váltságdíjat követelne a szabadon bocsátásáért, ám mielőtt fel tudná hívni az asszony férjét, egy kocsmai verekedés miatt letartóztatják, és két évre elítélik, a nő pedig a sorsára marad…
Amikor a férfit szabadon engedik a börtönből, különös, fenyegető dolgok történnek a környezetében. Vajon üldözi valaki? Bosszút akarnak állni rajta? Ráadásul a lelkifurdalás sem hagyja nyugodni a két évvel korábbi, szörnyű tette miatt. Úgy érzi, egyedül akkor találhat megnyugvásra, ha felkeresi a barlangot a róka völgyében… 

Értékelés: 

A fülszövegre hagyatkoztam, és egy pszicho-thrillerre számítottam. Kicsit csalódtam, mert a ködös, szürke angliai hangulat ugyan átjött, de a földbe döngölő, majd ott jól megtaposó feeling elmaradt. Persze nem vagyok mazochista, de érzelmi hullámvasútra készültem, amikor bezártságot, fenyegető üzeneteket, bosszút emlegetett a tartalom. Az áldozat érzéseiről nem sokat tudunk meg, viszont kapunk egy sor főszereplőt, akik nagyon sokat nyavalyognak. A legérdekesebb talán az, hogy az elkövetőt nem tudtam utálni, annyira szerencsétlen volt, hogy szinte sajnáltam. 

Ryan: A kétbalkezes bűnöző, aki a sorsdöntő pillanatban rosszul választ. 
Jenna: A csinos titkárnő, aki az áldozat férjére startol. 
Nora: A kishitű ápolónő, aki elkeseredésében egy bűnözőnél keresi a szerelmet. 

Nem lehet azt mondani, hogy Ryan piti bűnöző lenne, de túl nagy falat volt neki a legutóbbi bűneset. Ráadásul egy régebbi balhéja miatt rács mögé kerül, és ő botor módon úgy dönt, hallgat a legnagyobb vétkéről. Egész további életét meghatározza ez a döntés, a lelkiismerete a legnagyobb ellensége.
Jenna úgy kerül a képbe, hogy ráhajt az áldozat férjére, aki már hosszabb ideje kétségek között őrlődik. A nő szerintem eléggé számító, bár mindig próbálja magát mentegetni. Közben egy másik bűneset is történik a közvetlen környezetükben, és emiatt sok mindent átértékel a nő.
Nora pedig a legfurcsább karakter ebben a történetben. A nem túl csinos nő még a börtönévek alatt ismerkedik meg Ryannel. Szabadulása után a férfi a nő lakásában húzza meg magát, ezzel pedig az ápolónőben hiú reményeket ébreszt. Kérdés, hogy a nagy titkot képes lesz-e elviselni ez a plátói szerelem. 

Matthew: Az áldozat férje, aki képtelen továbblépni. 
Alexia: Jenna főnöke és barátnője, aki titkon féltékeny a beosztottjára. 

A két lábon járó magányt testesíti meg Matthew. Odaadó férje az áldozatnak, keresi a megoldást a rejtélyre. Elmegy mellette az élet.
Alexia pedig kész idegroncs. A négy gyermekes lapigazgató folyamatos stresszben él. Titkárnője Jenna, akire kicsit féltékeny is talán, pedig ő hozta össze Matthew-val. 

Pozitívum: Nagyon tetszett az alapötlet. 
Negatívum: Nem azt domborította ki a szerző, amire számítottam. 

A könyv borítója nem igazán fogott meg. Túlságosan nyersnek érzem, bár a történethez abszolút illik. Egy hatalmas kőszirt látható, amelyen látszik egy barlang bejárata. Ez a helyszín több alkalommal megjelenik a könyvben. A szirt tetején egyébként egymagányos férfialak áll, gondolom Ryan-t jelképezi. 

Kedvcsináló idézet: 


Az életben sok esély adódik, sok lehetőség az újrakezdésre, de egyszer azok is elfogynak.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése