2017. december 10., vasárnap

Veronica Henry: Könyvesbolti szerelmek

Szerintem a legtöbb könyvmoly vágyik egy saját könyvesboltra, amely kissé ódivatú, de barátságos. A hatalmas kandalló, a füles fotel és a recsegő-ropogó hajópadló, faragott lépcsőkorlát elengedhetetlen kellékei képzeletünk boltjának. Valamilyen szinten megkaptam ezt az érzést ettől a könyvtől, de maradt hiányérzetem, és ezt is az egyszer olvasós kategóriába sorolom, hiába a csalogató könyvesbolt. A szereplők szerethetőek, esetenként túlidealizáltak, de karácsony előtt tökéletes kikapcsolódást nyújt bárkinek.

Tartalom: 

Emilia az apja halála után átveszi a kisvárosi könyvesbolt irányítását, és a nyakába szakadó adósság ellenére az életében valami varázslatos veszi kezdetét: mert aki belép az üzletébe, azt körbefonja a szerelem, vagy egyenesen társra talál.
Jönnek sorban a vevők: Thomasina, a lakáséttermet működtető, visszahúzódó tanárnő; June, egy régi csalódását évtizedek óta magába rejtő, odaadó asszony; Jackson, a könyveket eddig óvatosan elkerülő fiatalember, akinek mindene a kisfia, és akinek a gondolatai még mindig a régi szerelme körül járnak. Aztán itt van Bea, a menő folyóirat művészeti vezetője, aki majd belebolondul a gyereknevelésbe és a vidéki élet egyhangúságába; Sarah, a titokzatos asszony, aki különleges figyelemmel van Emilia iránt, és maga a lány, aki gyászában és a kötelességtudattól hajtva is azonnal észreveszi, hogy melyik férfi való neki igazán. 

Értékelés: 

Hinnünk kell a csodában, a helyi közösség összetartó erejében, karácsony közeledtével pedig hatványozottabban törnek ránk a szívet melengető érzések. A kisváros életének meghatározó eleme a könyvesbolt, amely varázslatos szerepet tölt be sokak életében, és a betérők akár csodának is titulálhatják a velük történő eseményeket. Persze egy könyvesbolt üzemeltetése nehézségekkel is jár, mai gazdasági életünk, és a technika rohamos fejlődése is a papír alapú olvasás ellenfelévé vált. De a lényeg a hiten alapul, és ez a regény megadja nekünk. 

Emilia: Nyakába szakad az üzlet, amely szebbé varázsolja az életét. 
Sarah: A város összetartó ereje, de neki is vannak titkai, ezek összekötik Emiliával. 

Édesapja halála után Emiliára vár a könyvesbolt üzemeltetése. A fiatal lány nagy nehézségekkel küzd, pénzügyi és infrastrukturális gondok is akadnak. A város azonban egy emberként áll a lány mellett, apja szellemisége tovább él az üzletben. Hasonlóan művelt, mint apukája, így könnyen segít a könyvet keresőknek.
Sarah a kisváros nagyasszonya, de az emberek szeretik őt és családját is. Rengeteg gondja van arra, hogy összetartsa a közösséget, fellendítse az idegenforgalmat, és ápolja a kulturális értékeket. Szerelmi életének van egy súlyos titka, amely összeköti a könyvesbolt örökösével. 

Jackson: A lecsúszott apa, aki könyvek segítségével jut közelebb excsaládjához. 
Bea: A kleptomán üzletasszony, aki most hivatásos anyaként unatkozik. 
Thomasina: A konyha ördöge, aki az emberek gyomrán keresztül gyógyítja a lelket. 
June: A megkeseredett eladónő, aki egy könyvbemutatón fut bele a végzetébe. 

Nehéz dolga van Emiliának Jacksonnal, aki még soha nem olvasott egy könyvet sem, de a fiának és volt feleségének szeretne imponálni. A lány elhivatottan segít neki.
Szeretné izgalmasabbá tenni az életét a kisgyermekes családanya, ezért ellop egy könyvet a boltból. Így kezdődik Bea és Emilia sikeres együttműködése.
A kishitű háztartástan tanár, Thomasina minden héten vesz egy szakácskönyvet, hogy lakáséttermében elkápráztathassa vendégeit. Leginkább egy sajtárusnak imponálna.
Egykor modell szépségű volt June, akit hatalmas szerelmi bánat ért. Az ünnepelt filmcsillag kihasználta őt, de most a könyvesboltban dedikálja életrajzi könyvét. 

Pozitívum: Melengette a lelkemet az ünnepvárás idején. 
Negatívum: Ettől függetlenül nem fogott meg annyira, hogy újra elővegyem. 

A könyv borítóján egy hídon csókolózó párt láthatunk. A híd peremén néhány könyv, a háttérben pedig tipikus angol házak láthatók, kicsit megadva a hangulatot a regényhez. Egy könyvesbolti képet jobban el tudtam volna képzelni borító gyanánt, de alapvetően nincs bajom ezzel a fedlappal sem. 

Kedvcsináló idézet: 



Hiszen egy város könyvesbolt nélkül: szív nélküli város.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése