2017. október 8., vasárnap

Linwood Barclay: Nincs menekvés

Kicsit olyan érzésem volt, mintha egy maffiaregényt olvasnék. A kiöregedett, betegeskedő bandavezér még mindig eléri, amit akar, de az emberi, gyarló oldala is megmutatkozik. Azt nem mondom, hogy kedvencem lett a könyv, de egynek elment, bár nem pont azt kaptam, amire számítottam. Kissé nyakatekert módon jutunk el a végkifejlethez, de olykor még mosolyogtam is egy-egy párbeszéden. Tulajdonképpen minden adott volt a kellemes kikapcsolódáshoz, de valami miatt hiányérzetem maradt a történettel kapcsolatban.


Tartalom: 

Terry Archer és családja néhány évvel ezelőtt már megjárta a poklok poklát, kis híján mindnyájan az életüket vesztették, ám úgy tűnik, a sors továbbra sem kíméli őket. A férfinak, aki minden erejével azon van, hogy összetartsa törékeny egységüket, újabb kihívással kell szembenéznie: lázadó kamasz lánya, Grace az éjszaka közepén felhívja őt, és arra kéri, azonnal menjen érte, mert valami borzalmas dolog történt…
Időközben a városban élők nyugalmát is megzavarja a hír, miszerint két nyugdíjas tanárt kegyetlen módon megöltek az otthonukban, majd nem sokkal később a rendőrök egy fiatal férfi holttestére bukkannak. Vajon összefügg a két eset, és ha igen, miképpen?
A rendőrséggel párhuzamosan Terry is nyomozni kezd, hogy kiderítse, mi történhetett a lányával azon az éjjelen, egy idegen házban, ahová a barátjával törtek be, aki időközben köddé vált. Grace érdekében pedig hajlandó szinte bármire, noha tudja: a tettei következményei elől nem menekülhet. 

Értékelés: 

Több életút tárul elénk, de valahogy a lényeg mégis kimarad a központi szerepet játszó család történetéből. A középkorú házaspár és kamasz lányuk súlyos titkokat cipelnek, és ezek a terhek eléggé megmérgezik a mindennapjaikat. Olyannyira beférkőzik a gondolataikba, hogy a családi egységet a széthullás veszélye fenyegeti. A sokkhatás, a lehetséges bűntény viszont felrázza a felnőtteket, a saját sebeik nyalogatása helyett olyan dolgokba bonyolódnak, amelyek már nem csak a kapcsolatukat, hanem az életüket is fenyegethetik. 

Terry: Tanárember, aki akár bűnelkövetésre is képes a családjáért. 
Cynthia: Picsogó hisztis anyuka, aki nehezen kerekedik felül a múlton. 
Grace: Tipikus lázadó kamasz, ám szüleit feltétel nélkül szereti. 

A család feje, Terry, aki voltaképpen összetartja a családot. A tanároktól valahogy nem azt a határozottságot, és tettrekészséget várja az ember, mint, amit a férfi tanúsít, amikor a lánya bajba kerül. Mindenkinek ilyen apát kívánok, persze egy-két illegális dolgot leszámítva.
Felesége, Cynthia viszont nem nyerte el a tetszésemet. Nehéz fiatalsága volt, amiért persze sajnálja az ember, de olykor olyan durván bánik a lányával, amit szerintem egy gyerek sem érdemel. Természetesen szereti a gyermekét, csak néha előjön az ego, amelyet nehezen tud visszaszorítani.
Hamisítatlan fiatal Grace, olykor becsúszik egy kis füllentés. Ám a legutóbbi hazugsága veszélybe sodorja a saját és családtagjai életét is. Kezdetben idegesített a sokkhatás miatt fellépő amnéziája, de később megértettem, és a végére meg is szerettem a tinilány karakterét. 

Vince: A kedvenc maffiafőnököm, még a beosztottjával művelt dolog ellenére is. 
Jane: A főnök mostohalánya erős karakter, lázadó kamaszból ambiciózus nővé érett. 

Kicsit megöregedett, megfáradt, betegeskedik, de még mindig érti a dolgát Vince, aki szegről-végről Terry családjának barátja. Rettegjen tőle minden piti bűnöző!
Mostohalánya, Jane fontos számára, tudja, hogy törleszteni valója van a lány felé. Jane egykor lázadó kamasz volt, de sokat komolyodott és karriert épít. 

Pozitívum: Voltak karakterek, amelyek igazán szórakoztattak. 
Negatívum: Közepes volt a történet, talán jobbat is ki lehetett volna hozni belőle. 

A könyv borítója elég nyomasztó hangulatot áraszt. Egy átlagos ?amerikai ház látható a félhomályban. Az épületben csupán az egyik szobában kapcsoltak villanyt, az összes többi ablak sötét. A történetben hangsúlyos szerepet kapnak különböző kertvárosi házak, véleményem szerint ezeket jelképezi a borítón látható. 

Kedvcsináló idézet: 


 „Az megvan, amikor megkérünk, hogy takarítsd ki a szobádat, és csak bedobálsz mindent a szekrényedbe, majd addig tömködöd, amíg már nem tudod becsukni?
Aha.
Hát, nem te vagy az egyetlen, aki így rak rendet a szobájában.
Visszatettem a telefont a zsebembe. Egy halom ruha borult ki, egészen a cipőm sarkáig ért a sok rongy.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése