2017. október 25., szerda

Charles Martin: A szív kútja

Évmilliókkal ezelőtt olvastam ilyen szép történetet (vagy talán még sohasem)! Teljesen a hatása alá kerültem, a kávé ízét, zamatát annyira érzékletesen mutatja be az író, hogy állandóan megkívántam. Szerintem több kávé fogyott itthon, amíg olvastam a könyvet, de nemcsak a kulináris élvezetek miatt érdemes elolvasni Charles Martin regényét. A gyarló ember vesszőfutása, lelkének megtisztulása fájdalmas folyamat, hosszú út vezet addig, míg magának is képes megbocsátani. Olvassátok, nagyon ajánlom mindenkinek!


Tartalom: 

Igen kalandos, ám bűnökkel és megbánással teli élet Charlie Finné. Olybá tűnik, a tehetséges és intelligens férfinak mindene megvan, még sincs semmije. Kamaszkorában árvává lesz, és hamar megtanulja, miként boldoguljon egyedül a világban. A Harvard ösztöndíjasaként egyenes út vezet számára az üzleti életbe, ahol igen jövedelmező, ám annál veszélyesebb ügyletekbe kezd, mígnem a sorstól kegyetlen leckét kap, és döntéseiért súlyos árat kell fizetnie. Nemcsak az általa olyannyira szeretett emberek kerülnek veszélybe, hanem ő maga is. Közép-Amerikába utazik, ahol szembesülnie kell korábbi tettei következményeivel. Fájó szembesítés ez, sok sebet feltépő. A közönyösség álarca lehull, leomlanak a maga köré vont falak. Ott áll pőrén, kiszolgáltatottan. Egy asszony és egy kislány azonban a gondjaiba veszi, és olyasvalamit ad a férfinak, amire mindennél nagyobb szüksége van: magát a reményt – a szeretetre, az újrakezdésre és a bűnöktől való megtisztulásra. 

Értékelés: 

Régóta szemezek az író regényeivel, és erre a történetre esett a választásom. Mondanom sem kell, mennyire lenyűgözött a szerző meséje, amely két életforma találkozásáról, modern világunk bűnös üzelmeiről, és egy harmadik világbeli ország tisztaságáról szól. Eddig nem sokat tudtam Nicaraguáról, de most már tisztelem az ott élő embereket, akik azért harcolnak természeti csapásokkal, kíméletlen üzletemberekkel, hogy nekünk meglegyen a reggeli feketénk. A regény főhőse végigköveti ezt az utat, és kizsákmányolóból földműves lesz. 

Charlie: Hosszú és fájdalmas utat jár be, megérdemli a feloldozást. 
Lina: Egy földre szállt angyal, bár nőként nehéz megítélnem, mennyire szép. 

A regény főhőse egész életében az elismerésért hajtott. Nem a pénz motiválta sokkal inkább, hogy bizonyítsa, mindenkinél ravaszabb, és egyedül is könnyedén boldogul. Több rossz döntése vezeti másodszor is Nicaraguába, így esélyt kap arra, hogy egy korábbi üzletét helyrehozza, és közben feloldozást nyerjen.
A sors összehozza Linával, aki egyedül neveli a lányát a közép-amerikai országban. Napról napra apró csodák történnek velük, és a férfi mindinkább beleszeret a nőbe. Az asszony a helyi közösség imádott tagja, szépsége földöntúli, a lelke pedig mindenkit megérint, aki a közelébe kerül. 

Colin: Charlie üzlettársa egy jólelkű maffiózó. 
Zaul: Colin fia viszont egy tipikus elkényeztetett kamasz, ő okozza a kalamajkát. 

Sok zűrös üzletbe keveredik Charlie a főnökével, aki egyben a legjobb barátja is Colin mégsem negatív hős, tudja, mikor kell megálljt parancsolni.
Colin fiával viszont elszaladt a ló, Zaul nagy zűrt csinál, a húga élete is veszélybe kerül. A fiú miatt utazik Charlie Nicaraguába, ahol újrakezdi az életét. 

Pozitívum: Minden pozitív ebben a könyvben. 
Negatívum: Tényleg nem tudok semmi negatívat említeni. 

A könyv borítóján éppen virrad, így felsejlenek Nicaragua vulkanikus hegyei, amelyeken teremnek azok a bizonyos fantasztikus zamatú kávébabok. A kép előterében egy sáros folyó kanyarog, talán a regényben is említett sárlavina maradványa. A borító szélén egy nádfedeles tornác is látható. 

Kedvcsináló idézet: 


„– Volt valaha nős? 
Nem. 
Miért nem? – Megint az a mosoly…Lina játszadozott velem; kezdte jól érezni magát a társaságomban. – Hiszen elég rokonszenvesnek látszik, fújja magát dezodorral, vágja a körmét, és úgy látom, fogat is szokott mosni.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése