2016. augusztus 17., szerda

Robert Galbraith: Gonosz pálya (Cormoran Strike 3.)

Csak egyetlen kérdésem maradt, miután elolvastam: hol a sorozat következő darabja? Annyira bele tudtam feledkezni, hogy szinte arculcsapásként ért, amikor az utolsó oldalra értem és szembesültem vele, hogy most egy ideig hanyagolnom kell Cormoran és Robin kettősét. A sorozatgyilkos utáni hajsza mindkét szereplőt megviseli, előbukkannak régi sérelmek, amelyek sötét felhőként folyamatosan ott lebeg felettük. Ez a könyv a kapcsolatok próbáját jelentette, hogy miként alakultak, az a könyv végére kiderül.

Fülszöveg:

Titokzatos csomag érkezik Robin Ellacott nevére, és rémülten fedezi fel, hogy egy nő levágott lába van benne.
Főnöke, Cormoran Strike magándetektív már nem lepődik meg ennyire, bár ő is megdöbben. Négy férfi is van a múltjában, akikről úgy gondolja, lehettek a feladók – és Strike nagyon jól tudja, hogy mindegyikük komoly, elmondhatatlan kegyetlenségre képes.
Míg a rendőrség arra a gyanúsítottra koncentrál, akiről Strike egyre biztosabban érzi, hogy nem ő a tettes, Cormoran és Robin a kezükbe veszik az ügyet, és elmerülnek a másik három gyanúsított sötét világában. Ám közben újabb, rettenetes bűntettek következnek, és egyre fogy az idő, hogy leleplezzék a gyilkost…
A Gonosz pálya pokolian okos bűnügyi regény, teli váratlan fordulatokkal, de egyben egy férfiről és egy nőről is szól, akik személyes és szakmai életükben is válaszúthoz érkeznek. Letehetetlen olvasmány.

Értékelés:

Már az első könyv, a Kakukkszó olvasása közben tudtam, hogy új szerelem született, aztán a folytatás, A selyemhernyó bebizonyította, hogy tényleg ragaszkodom a Cormoran Strike sorozathoz. A legújabb történetben, a Gonosz pályában volt a legsötétebb, a legtöbb izgalmat hozó bűntények sorozata. Itt már nem csak Strike, hanem társa, Robin is nagy veszélynek van kitérve. A bűneset felderítése, a gyilkos kiléte most is ledöbbentett. Habár csak három lehetséges elkövető között ingázunk, mégis csavaros és meghökkentő a végkifejlet.

Strike: Egyre emberibb, gyarlóbb, és ragaszkodóbb Robinhoz.
Robin: Olykor idegesítő a sértettsége, amely a mellőzöttségéből fakad.

Számomra ebben a könyvben mutatta legsebezhetőbb arcát Cormoran. Az exkatona, bunyós magánnyomozó múltjában vájkál a sorozatgyilkos, és ez Strike elevenébe vág. Az anyja halálának körülményei, a Központi Nyomozó Egységben tapasztalt negatív események emlékei kissé megtörik a férfit.
Most már kimondottan Strike társának tekinthető Robin, aki még sokszor képzeli azt, hogy a férfi nem tartja elég talpraesettnek a nyomozói munka elvégzéséhez. A lány sötét múltja is kiderül, az esküvő sem biztos, és a detektívpáros vonzalma egyre jobban előtérbe kerül, bár még csak halványan sejteti az elkerülhetetlent.

Pozitívum: A mindennapjaim részévé vált a nyomozópáros. Mint a közeli ismerősök.
Negatívum: Ki tudja, mennyit kell várni a következő részre?

Kedvcsináló idézet:

Ahol vérontás van, ott mindig felbukkan az alkohol is.”


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése