2016. április 29., péntek

Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei

Régóta szemeztem ezzel a könyvvel, de nem értem, miért halogattam? Azt hiszem, a hangulatra vágytam, hogy e titokzatos történetet befogadhassam. Nos, a hangulat csak nem akart jönni, de rábukkantam a filmadaptáció előzetesére, és akkor már nem volt kérdéses, hogy én ezt a kötetet el akarom olvasni. Tudom, van folytatása, de még emésztek és várom a következő löketet, amely az olvasásra buzdít. Addig is annyit mondhatok, különleges hangulatú, érdekfeszítő olvasmány volt ez, remek fordítással.

Fülszöveg:

Egy rejtélyes sziget
Egy elhagyott árvaház
Egy különös fényképekből álló gyűjtemény
Ez vár felfedezésre a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei című felejthetetlen regényben, amely a fantázia és a fotográfia elegyéből kever izgalmas olvasmányt. Történetünk kezdetén rettenetes családi tragédia indítja útnak a tizenhat esztendős Jacobot egy távoli, Wales partjai közelében lévő szigetre, ahol felfedezi Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekek számára alapított otthonának omladozó romjait. Ahogy Jacob végigjárja az elhagyott hálótermeket és folyosókat, rájön, hogy Vándorsólyom kisasszony gondozottjai nem csak különlegesek voltak, de talán veszélyesek is. Lehet, hogy nem véletlenül száműzték őket egy kietlen szigetre. És valamiképpen – lett légyen ez bármilyen valószínűtlen – talán még mindig élnek.
Ez a nyugtalanító, réges-régi fényképekkel illusztrált regény élvezetes olvasmány felnőtteknek, tiniknek és bárkinek, aki élvezi a hátborzongató kalandokat.

Értékelés:

Ami első körben rabul ejtett, az a fekete-fehér fotók tömkelege, amelyek a könyvben lapulnak. Volt néhány, amely riasztónak tűnt, amellett, hogy lenyűgöző vizuális élményt nyújtott. Így a képzeletemet kiegészítették ezek a remek korabeli felvételek. Főhősünk nagyapja mutatja be a fotókon szereplő különleges gyermekeket, és brutális halálának szemtanúja, az unoka egy távoli szigeten keresi az egykori árvaház titkait. Sokkal többet talál, mint amiről álmodhatna, ám gyorsan szocializálódik, hisz kiderül, ő is különleges.

Jacob Portman: Szánalmas élete fenekestül felfordul.
Emma Bloom: Előbb a nagyapa, aztán az unoka? Hmmm...
Vándorsólyom kisasszony: Azt hittem, titokzatosabb lesz.

Jacob tipikus kamasz, kevés baráttal, kellő bizonytalansággal és egy furcsa nagyapával. Szkeptikus az öreg történeteit hallgatva egészen addig, amíg nagyapját meg nem gyilkolják, és csak ő látja az elkövetőt. Az árvaház felkeresése elkerülhetetlen és a szigetre érkező fiú, mintha otthonra lelne egy másik idősíkon.
Ebben az úgynevezett időhurokban él Emma, nagyapja fiatalkori szerelme és a többi árvaházi különleges gyermek. Nálam kicsit kiverte a biztosítékot, hogy a lány a nagyapa után az unokával is szerelmi viszonyba kezd, de biztos prűd vagyok. Emma valójában nyolcvanvalahány éves, de szerencsére ez nem érződik a viselkedésén.
Vándorsólyom kisasszony korát még megbecsülni sem merném, de vártam egy titokzatos, szuper bombanőt (a filmajánlóban látott Eva Green után), de csalódnom kellett. Inkább egy házsártos vénkisasszonyhoz tudnám hasonlítani az átváltozásra képes árvaházi igazgatónőt.

Pozitívum: A sok régi kép, amely beindítja a fantáziát.
Negatívum: Egyes képek viszont hátborzongatóak voltak! Este nem jó nézegetni.

Kedvcsináló idézet:

Nem nagyon értek a lányokhoz, de ha egy lány négyszer próbálja megcsípni az embert, szinte biztos, hogy flörtöl.”

Filmajánló: Idén kerül a mozikba a könyvből készült film, amelyet Tim Burton rendezett. Így biztosan garantált a különleges megközelítés és képi világ.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése