2015. január 16., péntek

James Dashner: Tűzpróba (Útvesztő 2.)

Mi a vacadék van? Azt a bökött mindenit! Ennél jobban nem lehetett volna összekuszálni a szálakat, az már egyszer biztos! A trilógia első része is bővelkedett váratlan fordulatokban, ez pedig csak ilyenekkel volt teletűzdelve. Helyenként csak kapkodtam a fejem-szemem, mert úgy éreztem talán egy sort átugrottam, de kiderült, ez mind-mind megtervezett csavar. Most már teljesen bizonytalan vagyok, hogy kiben lehet bízni, ki az áruló, vagy éppen mi a valóság. A befejező részből talán kiderül. Talán...

Fülszöveg:

Már a sorozat nyitókötetében sem volt éppen leányálom a rejtélyes Próbák első szakasza a gyilkos Útvesztőben. A Tisztás túlélői most újabb kalandnak néznek elébe: vár rájuk a Tűzpróba. A Föld felszínét hatalmas napkitörések jórészt felperzselték, az emberiséget megtizedelte egy halálos vírus. A fiatalok megtudják, hogy ők is megfertőződtek, ám ha kiállnak egy újabb Próbát, meggyógyulhatnak. Kalandos útjuk során nyoma vész a csapat egyetlen lány tagjának, Teresának, és a fiúk elhatározzák, hogy felkutatják, még ha ez az életükbe kerül is.

Fel nem foghatom, mi lehet a próbák sorozatának célja, az ember csak találgatni tudja, miért kell ezeknek a fiataloknak ilyen halálos veszedelmekkel szembeszállniuk. Tippelgetni viszont nem akarok, több lehetőség is megfordult a fejemben, a csattanót azonban csak az író tudhatja, s reméljük, hamarosan mi is részeseivé válhatunk. A szerző után olvasgatva azt is kiderítettem, hogy a pasas az egyik legnépszerűbb amerikai ifjúsági író. Az író amúgy nem nagy barátja a számoknak, lehet, ennek is köszönhető, hogy a trilógiának szánt sorozat köteteinek száma utóbb négyre nőtt.



Thomas: Mindig tudja, mikor legyen vakmerő és mikor bátor.
Teresa: Nagy talány, mintha több vasat tartana a tűzben.
Minho: Kedvenc karakter, féltettem ebben a részben.
Newt: Néha az agyamra megy a tárgyilagosságával.

Változatosságot jelent számomra, hogy fiú a főhős, talán ezért is tetszett annyira a bevezető kötet is, ami folytatás után ordított. Drukkolok Thomasnak, bár most még nem tudom, melyik lányért szurkolok.

Teresa igazi nő, már ami a kiismerhetetlenségét illeti. Nem lehet kiigazodni rajta, meg kell fejteni, ami igazán izgalmassá teszi a karakterét és ez a mozgatórugója a sorozat második részének.
A futárok vezére valódi vagány, életre való figura, így drukkolok neki, hogy valóban megérje a történet végét.
A sokat agyaló Newt viszont annyira nem lopta be magát a szívembe, bár minden csapatnak kell, hogy legyen agya, ezt elismerem.

Pozitívum: Sokat gondolkodom a folytatáson, ezért várom is a történetet.
Negatívum: Már megint várni kell hónapokat, éveket, ki tudja!
Kedvcsináló idézet:

„– Nem? Mindkét kérdésemre nem a válaszod?
Igen. Úgy értem, nem. Úgy értem… igen, mindkét kérdésre nem a válaszom.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése